Myyrmäen Pop-up-tilapankki yhdistää tilan tarvitsijat ja tarjoajat

Blogi Business Vantaa

Miten vuokratilan tarvitsija ja vuokraaja löytävät toisensa? Myyrmäen alueella kohtaamista helpottaa pian Pop-up-tilapankki, yksi Vantaan innovaatiokilpailussa menestyneistä ideoista.

Palvelu on tarkoitettu yksin- ja pienyrittäjille, harrastustiloja hakeville tai vaikkapa treenitiloja tarvitseville teatteriryhmille ja bändeille. Matalan kynnyksen Pop-up-tilapankilla ylläpidetään ja vahvistetaan Myyrmäen alueen elinvoimaisuutta auttamalla tiloja tarvitsevia löytämään alueella vuokrattavissa olevat tyhjät tilat.

Petteri Niskanen

Sisältö

Hankeidean koti on Myyräncolo  

Hankeidea on syntynyt Myyrmäessä, Myyräncolon yhteisössä, kertoo hankkeen puuhamies Petteri Niskanen. Asiasta on keskusteltu eri yhteyksissä jo useita vuosia, mutta innovaatiokilpailussa menestyminen avasi mahdollisuuden idean toteuttamiseen.   

Hanke toteutetaan lähitulevaisuudessa, mutta se nivoutuu myös Myyrmäen innovaatiokaavaan, jonka yhtenä tavoitteena on etsiä työpaikkamahdollisuuksia Myyrmäen alueelle. Matalan kynnyksen toimitilapalvelu mahdollistaa kevyemmän yritystoiminnan aloittamisen.  

Katutason liiketilojen vuokrausaste Myyrmäen keskustassa on korkea ja edullisista tiloista on pulaa. Toimintaansa aloittelevien ja pienten yritysten on vaikea sijoittua kauppakeskuksiin hinnan ja koon vuoksi.  

Tilojen kartoittamisella alkuun 

Hanke aloitetaan Myyrmäen alueella vuokrattavissa olevien tilojen määrän ja sijainnin kartoittamisesta, sillä niiden määrää ei tässä vaiheessa tiedä tarkasti kukaan. 

Tietoja haetaan Myyrmäessä olevista tyhjistä tiloista, niin julkisista kuin yksityisistäkin. Tilojen omistajaan otetaan yhteyttä ja selvitetään, onko niiden vuokraaminen mahdollista. Vuokrattaviksi tiloiksi sopivat myös kontit tai muut siirrettävät pienrakennukset.  

Kartoitus aloitetaan Myyrmäen kaupunginosasta ja sitä laajennetaan suuralueella resurssien puitteissa.  

Idea hankkeesta on sukua Myyrmäen aseman vieressä toimivalle Myyräncololle, joka vuokraa tiloja edullisesti kulttuurialan toimijoille. Innovaatiohankkeessa tiloja etsitään kaikenlaisille tiloille ja toimijoille.   

Sovelluksessa kohtaavat tilan tarvitsijat ja tarjoajat 

Tiedot vuokrattaviksi soveltuvista tiloista kerätään alustalle, Myyrmäen tilojen kohtaamispaikkaan, johon tallennetaan myös tieto siitä, minkälaiseen toimintaan tiloja voi käyttää. 

Hankkeen lopputuloksena on ilmainen sovellus, josta eri alojen yrittäjät, käsityöläiset, harrastajat ja harrastusryhmät voivat löytää omaan toimintaansa sopivia tiloja. Vuokrasopimuksen tekeminen on kuitenkin aina vuokranantajan ja vuokraajan välinen asia vaikka sovellus auttaakin asiassa kehittämällä yksinkertaisen mallisopimuksen.  

Haasteitakin varmasti tulee eteen.  Vaikka vuokrattavaksi sopivia tiloja löytyisi, saattaa olla, että esteenä on niiden soveltuminen tiloja tarvitsevien käyttöön tai käyttämiselle asetettavat muut rajoitukset. Esimerkiksi kerrostaloihin ei sovellu äänekästä musiikkia soittavat bändit tai asukkaat saattavat pelätä häiriöiden lisääntymistä, jos tiloissa käy ulkopuolisia ihmisiä.   

Innovaatiokilpailun hankeidea 

Vantaalla on tuhansia kerrosneliömetrejä tyhjää hyödyntämätöntä tilaa, jonka voisi ottaa joko tilapäisesti tai pysyvästi käyttöön. Pop-up-tilapankista voi löytää tiloja väliaikaiseen tai pysyvämpään käyttöön, vaikkapa oman yritystoiminnan aloittamiseen, harrastustoiminnalle tai tapahtumille. (Petteri Niskanen / Myyräncolo / Myyrmäki-liike ja Myyräncolon yhteisö)   

 

Kuva Petteri Niskasesta:  Peter Limón

Kirjoittajat

Laila Bröcker, Projektipäällikkö 
Big Flash -hanke, Vantaan osahanke 
laila.brocker@vantaa.fi 

Milja Veini, Projektiassistentti
Vantaan kaupunki / Kasvupalvelut
milja.veini@vantaa.fi

Liittyvät sisällöt

Kaikki kategoriassa Business Vantaa