Hankekirjasto - Vantaan 6Aika-hankkeet
6Aika on Suomen kuuden suurimman kaupungin, Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun yhteinen kestävän kaupunkikehityksen strategia. Tällä sivulla pääset tutustumaan Vantaalla tehtyihin 6Aika-hankkeisiin ja niissä saavutettuihin tuloksiin.

Yhteiskehittämiseen ja kaupunkien, yritysten ja muiden organisaatioiden sekä toimialojen rajoja ylittävään yhteistyöhön perustuva strategia tarjoaa esimerkiksi erilaisia kokeilualustoja ja toimintaympäristöjä kehittäjien käyttöön. Vantaalla 6Aika tarkoittaa uuden kokeilua ja uudenlaista kaupungissa tai kaupungin kanssa tapahtuvaa kehittämistä.
Hankkeet ja tulokset teemoittain
CircularHoodFood
Tutustu hankkeen Vantaan osatoteutuksen tuloksiin
Tutustu tulosartikkeliin Yritysekosysteemi ja yhteistyömahdollisuudet
CircularHoodFood kaupunkiviljelyopas(pdf, 14.66 MB) Tulosjulkaisu: Urbaaneja ratkaisuja ruoantuotantoon ja ruokajärjestelman kiertotalouteen(pdf, 25.78 MB)Ilmastopositiiviset yritysalueet ja arvoketjut - ILPO
Tutustu hankkeen Vantaan osatoteutuksen tuloksiin
Ilpo-hankkeen kokeilut ja tulokset(pdf, 760.61 KB) Vantaan Energia: Suunnitelma raskaan liikenteen sujuvoittamisen pilotoimiseksi(pdf, 1.49 MB) Luonnonvarakeskus: Biojätekartoitus Vantaa 2022(pdf, 1.79 MB) Vediafi: raportti työmaakoneiden päästöistä(pdf, 1.17 MB)Hiilineutraalit ja resurssiviisaat yritysalueet - HNRY
HNRY-hanke pähkinänkuoressa(pdf, 402.19 KB) AFRY:n selvitys: Hiilineutraali energia Hakkilan ja Porttipuiston yritysalueilla(pdf, 1.59 MB) Päästöttömän työmaan konseptiopas(pdf, 400.05 KB)Ilmastoviisaat taloyhtiöt
Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanke pähkinänkuoressa(pdf, 355.28 KB) Ilmastoviisaat taloyhtiöt - Taloyhtiön Dataopas(pdf, 2.75 MB) Ilmastoviisaat palvelut taloyhtiöissä -markkinaselvitys(pdf, 2.96 MB)Energiaviisaat kaupungit - EKAT
EKAT-hanke pähkinänkuoressa(pdf, 555.96 KB)Katso video EKAT-hankkeen tavoitteista, saavutuksista ja visioista
Opas energiatehokkuuskumppanuuteen(pdf, 2.61 MB)Ilmastokatu
Vantaalla Tikkurilan asemanseudulla etsittiin ja kokeiltiin ratkaisuja energiankulutuksen ja kasvihuonekaasupäästöjen leikkaamiseksi.
Tutustu hankkeen oppeihin ja kokemuksiin
Datasta oivalluksia ja bisnestä
Datasta oivalluksia ja bisnestä -hankkeessa vahvistettiin yritysten innovaatiotoimintaa data-analytiikan ja palvelumuotoilun keinoin. Aviapolis palveluja matkaajille -osiossa yhdisteltiin ja analysoitiin yritysten dataa ja avointa dataa ja kehitettiin palvelumuotoilun keinoin uudenlaisia palveluita Helsinki-Vantaan lentokentälle ja koko Aviapolis-alueelle. Aviapoliksessa toteutettiin neljä palvelumuotoilun törmäytystä, joihin osallistui 20 yritystä ja joiden pohjalta kaksi yritystä toteutti ohjatun palvelukehitysprojektin.
Tutustu hankkeista saatuihin kokemuksiin ja oppeihin
DOB -innovaatioalustan hyödyntäminen osana palvelujen ja toiminnan kehittämistä(pdf, 296.37 KB) DOB - yritysyhteistyön synnyttäminen ja syventäminen - kokemuksia ja parhaita käytäntöjä(pdf, 218.45 KB)
Kasvun ekosysteemit
6Aika Kasvun ekosysteemit -hankkeen tavoitteena oli nostaa kasvuhakuisten yritysten määrää ja laatua sekä kehittää kansainvälisesti kilpailukykyistä kasvuyritystoimintaa tukevia palvelumalleja ja alueen innovaatio-ekosysteemiä. Vantaalla keskityttiin yllä olevan lisäksi erityisesti kaupungille tärkeiden kärkiklustereiden alla olevien yritysryhmien kasvun tukemiseen.
Kasvun ekosysteemit -hanke pähkinänkuoressa(pdf, 390.42 KB) Kasvun ekosysteemit – kaupungit kasvuyritysten ja innovaatiotoiminnan tukena (pdf, 3.48 MB)Kasvun ekosysteemit 2 - kaupunki kokeilualustana
Hankkeen tavoitteena oli kaupunkien kokeilupalveluiden asiakaslähtöisyyden parantaminen ja juurruttaminen osaksi kaupunkien palvelutarjontaa ja pysyvää toiminta.
Tutustu hankkeen tuloksena luotuun Testbed Vantaa -sivustoon, jonka kautta yritykset ja TKI-toimijat voivat antaa ehdotuksia kaupungin kanssa tehtävien kokeilujen toteuttamisesta. Sivuston materiaalipankista löydät kootusti kaiken tarvittavan tiedon kaupungin kanssa tehtävistä kokeiluista.
Kokeilut kunnissa ja kaupungeissa. Kokeilemisen opas kokeilutoiminnan järjestäjille: kunnille, kaupungeille ja TKI-toimijoille (pdf, 4.5 MB)Edudigi
Hankkeen tavoitteena oli kehittää uusia ratkaisuja peliteknologian hyödyntämiseen opetusalalla kaupunkiyhteisöissä tapahtuvan avoimen ja yhteisen kehittämisen avulla. Hankkeessa luotiin kolmesta osasta koostuva innovaatioalusta, jonka kussakin osassa kehitettiin ja kokeiltiin pelisovelluksia.
Tutustu hankkeessa luotuun yhteiskehittämisen toimintamalliin. Toimintamalli tarjoaa oppimispeliä kehittävälle yritykselle mahdollisuuden kehittää tuotettaan yhdessä loppukäyttäjien eli oppilaiden ja opettajien kanssa.
DIT-Heureka(pdf, 1.6 MB)CoHeWe – Co-Created Health and Wellbeing
CoHeWe hanke pähkinänkuoressa(pdf, 431.06 KB)Tarpeesta ratkaisuksi - Forum Virium, Laurea AMK(pdf, 3.49 MB)
Roboreel
Roboreel hanke pähkinänkuoressa(pdf, 318.34 KB) Robotiikasta resilienssiä ja elinvoimaa - koulutus ja konsultointimateriaali(pdf, 3.61 MB)
Roboboost
Tutustu hankkeen Vantaan osatoteutuksen tuloksiin
Tutustu koko hankkeen tuloksiin ja julkaisuihin
Digipoint
DigiPoint-hankkeessa pyrittiin kehittämään työnhakijoille sujuvia väyliä digialan koulutukseen ja työelämään sekä vahvistamaan hakijoiden sosiaalisia valmiuksia ja työelämätaitoja.
Tutustu hankkeen Vantaan osatoteutuksen tuloksiin
Tutustu koko hankkeen loppujulkaisuun
Osaamo
Osaamon tavoitteena oli kehittää sujuvia ja asiakaslähtöisiä palveluita sekä työkaluja ja menetelmiä Vantaan ja Keravan työllisyyspalveluiden prosesseihin. Toimilla haettiin ratkaisuja työllistymisen ja koulutukseen ohjautumisen tehostumiseen sekä uudenlaisten ratkaisujen löytämiseen osaavan työvoiman saatavuuden parantamiseksi.
Tutustu hankkeen perustietoihin
Tutustu koko hankkeen tuloksiin ja Vantaan osahankkeessa luotuun matalan kynnyksen palvelumalliin
Digipore
Digipore-hankkeella haettiin ratkaisuja ICT-alan osaajapulaan. DigiPore Vantaan osaprojektin tavoitteena oli antaa vantaalaisille työttömille kosketus teknologian eri osa-alueisiin, IT-maailmaan ja tekniikan erilaisiin käyttömahdollisuuksiin sekä innostaa heitä opettelemaan perusteita. Taitoja ja edistymistä silmällä pitäen tavoitteena oli rohkaista siirtymään alan töihin tai opiskelemaan alan koulutukseen. Toimintaa toteutettiin erilaisina työkokeiluina.
Tutustu koko hankkeen tuloksiin
Näyttämöt ja kasvunpajat
Hankkeessa kehitettiin ja testattiin mallia korkeakoulutettujen osaajien työllisyyden parantamiseksi sekä yritysten kasvuhaasteiden ratkaisemiseksi. Pilotoinnin toimintaympäristönä hyödynnettiin Turbiini-yrityskiihdyttämöä.
Tutustu koko hankkeen tuloksiin
Tutustu hankkeessa kehitettyyn haastepaja-malliin
Osaamisen pelimerkit
Hankkeessa haettiin ratkaisua pelialan työelämätarpeiden tunnistamiseen, nuorten ja opiskelijoiden pelialan osaamisen tunnistamiseen & tunnustamiseen, siirtymien helpottamiseen ja pelialan koulutuksen laadun parantamiseen.
Tutustu koko hankkeen tuloksiin
Tutustu pelialalle kehitettyyn osaamismerkkijärjestelmään, jonka avulla yritykset voivat tunnistaa informaalin osaamisen
Hyvinvointiyritykset kiertoon
Hankkeessa pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulut: Metropolia, Haaga-Helia ja Laurea sekä Oulun ammattikorkeakoulu rakensivat yhdessä hyvinvointialan omistajanvaihdoksille tukiverkostoa ja innovaatioalustaa.
Tutustu koko hankkeen tuloksiin
Palvelurobotiikan virtuaalinen innovaatioalusta
Hankkeen tavoitteena oli luoda innovaatioalusta palvelurobotiikkaa varten. Hankkeen kokeiluissa robotiikkaa testattiin muun muassa vanhusten aktivoinnissa ja avustamisessa ja suomen kielen opettamisessa maahanmuuttajille.
Avoin osallisuus ja asiakkuus
Hankkeen tavoitteena oli asiakaslähtöisyyden lisääminen kaupunkien toiminnassa yhteiskehittämisen menetelmin. Vantaalla hanke edisti yhden luukun –palvelua ja toi keskitetysti palveluita toimialoilta Vantaa-infolle.
Tutustu koko hankkeen tuloksiin
Tutustu Vantaan osahankkeessa tehtyyn Käsikirja palveluneuvonnan tarjoamiseen ja kehittämiseen monituottajaympäristössä ja Yhteiskehittämisellä uusia malleja ja mahdollisuuksia yritysyhteistyöhön -oppaaseen
Avoimet innovaatioalustat
Avoimet Innovaatioalustat -hanke on avasi Suomen kuusi suurinta kaupunkia kaupunkiyhteisön kokeilualustaksi. Avoimet innovaatioalustat ovat fyysisiä tai virtuaalisia ympäristöjä, joissa kehittäminen on systemaattisesti avattu ulkopuolisille kehittäjille. Hankkeessa luoduista kehittämis- ja yhteistyöalustoista useat ovat jääneet Vantaalla käyttöön, muun muassa Ratkaisutehdas sekä alueellisia yritysyhteistyöryhmiä. Hankkeessa luotiin pohja myös Vantaan klusteritoiminnalle.
Tutustu koko hankkeen tuloksiin
Tutustu hankkeen Toimintamallit, tarinat, työkalut ja menetelmät 2018 – Avoimet innovaatioalustat kaupunkien kehittämisessä -oppaaseen
Avoin data ja rajapinnat
Hankkeen tavoitteena oli luoda datan avaamiselle kaupungeissa yhteisiä toimintamalleja, avata harmonisoituja ohjelmointirajapintoja ja edesauttaa avoimen datan hyödyntämistä liiketoiminnassa. Vantaalla avattiin yhteensä 50 datajoukkoa, sisältäen muun muassa resurssien varaamisen ja päätösrajapintojen avaamisen.
Tutustu koko hankkeen tuloksiin ja loppuraporttiin