Tieto innostaa ja avaa uusia mahdollisuuksia – osaamisen kehittäminen on yritysten voimavara

Uutinen

Työelämän kiihtyvä muutostahti haastaa yrityksiä. Teknologinen kehitys ja koronapandemian kaltaiset yllätykset edellyttävät ketteryyttä ja muutoskykyä, jossa ammattitaitoisen ja motivoituneen henkilöstön merkitys kasvaa. Business Vantaa -verkostosta löytyy apua myös osaamisen kehittämiseen.

Mirkka Henttonen(kuvassa vasemmalla) ja Anne Heinonen

Hankepäällikkö Mirkka Henttonen (vas.) ja työelämäpalvelupäällikkö Anne Heinonen kannustavat tutustumaan Vantaan alueen kouluttautumismahdollisuuksiin.

Vantaalla työntekijöiden osaamistaso muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna on matala, eikä kolmanneksella työntekijöistä ole perusasteen jälkeistä koulutusta. Samalla työn murros ja teknologinen kehitys muuttavat työntekoa.

− Näihin haasteisiin voidaan vastata henkilöstön osaamista ja koulutusta kehittämällä. Jatkuva kehitys on menestystekijä, joka vahvistaa yrityksen kilpailukykyä ja sosiaalista vastuunkantoa, toteaa hankepäällikkö Mirkka Henttonen.

Henttonen kertoo, että yritykset hyötyvät enemmän pitkäjänteisestä kehittämisestä kuin yksittäisistä koulutustilaisuuksista. Tämä on tullut ilmi myös kolme vuotta kestäneessä Urbaania Kasvua Vantaa -hankkeen pk-yrityksissä.

− Kun osaaminen ja oppiminen ovat osa johtamista, se linkittyy yrityksen arkeen ja näin saadaan koko henkilökunnan potentiaali käyttöön. Myös työntekijöiden sitoutuminen työantajiinsa kasvaa.

Avuksi osaamisen ammattilaiset

Miten sitten lähteä liikkeelle, kun osaamisen päivitys ja sopivien opintopolkujen löytämien tulee ajankohtaiseksi? Yksi hyvä askel on yhteydenotto Varian työelämäpalveluiden ammattilaisiin, joiden kanssa oman yrityksen kehittämis- ja osaamistarpeita voi kartoittaa yhdessä ihan alkumetreistä lähtien.

− Me ohjaamme sitten sopivaan ratkaisuun. Usein jo yhden työntekijän kohdalla mahdollistettu opintopolku innostaa muitakin osaamisen kehittämiseen – nyt tai myöhemmin, työelämäpalvelupäällikkö Anne Heinonen sanoo.

Heinonen ja Henttonen kertovat, että osassa Vantaalla toimivista yrityksistä on tunnistettu tarve vahvistaa työntekijöiden osaamista liiketoiminnan kasvattamiseksi jo pitkään.

Heinonen kertoo koulutusmahdollisuuksien olevan hyvin työelämälähtöisiä ja ne räätälöidään aina jokaiselle työntekijälle erikseen taustan ja kokemuksen mukaan. Usein hyvä vaihtoehto on oppisopimuskoulutus.

− Meiltä saa koulutusta yli 160 ammatilliseen tutkintoon tai tutkinnon osaan. Oppimusta voi hyödyntää ammatillisen pätevyyden hankintaan tai osaamisen päivittämiseen uusiin ja muuttuviin tehtäviin. Sillä voi myös rekrytoida uusia työntekijöitä.

Oppisopimuskoulutus koetaan usein merkitykselliseksi juuri sen käytännönläheisyyden vuoksi.

− Siitä voi heti ammentaa uutta tietoa koko työyhteisön hyödyksi. Ja jos koko tutkinnon suorittaminen tuntuu haastavalta, niin oppisopimus mahdollistaa tietojen päivityksen pienemmissä paloissa tai jopa eri tutkintojen osia suorittamalla.

Tue työntekijää uuden oppimisessa

Heinonen ja Henttonen kertovat, että osassa Vantaalla toimivista yrityksistä on tunnistettu tarve vahvistaa työntekijöiden osaamista liiketoiminnan kasvattamiseksi jo pitkään.

− Meillä on yrityksiä, jotka ovat hyödyntäneet koulutusorganisaatioiden ja meidän asiantuntijoiden tukea jo vuosia. Tämä mahdollistaa osaamisen johtamisen suunnitelmallisesti ja ennakoivasti. Johdon sitoutuminen, avoimen ja keskustelevan ilmapiirin luominen ovat hyvä perusta toimivalle kehitystyölle, asiantuntijat summaavat.

Kiinnostuitko kouluttautumisesta?

Ota yhteyttä:

Vantaan elinkeinopalvelut

Sirkku Alaluusua

Suunnittelija

sirkku.alaluusua@vantaa.fi

business.vantaa.fi

 

Vantaan ammattiopisto Varia

Anne Heinonen

Työelämäpalvelupäällikkö

anne.heinonen@vantaa.fi