Kestävyysloikka-palvelulla näkyvyyttä yritysten vaikuttaville ratkaisuille

Uutinen

Vantaan kaupunki kannustaa alueen yrityksiä ja muita toimijoita jakamaan vaikuttavia ilmasto-, kiertotalous- ja luontoratkaisujaan Kestävyysloikka-palvelussa. Kun hyviä esimerkkejä ryhdytään hyödyntämään joka työpaikalla, kunnassa ja kodissa, vaikutus moninkertaistuu.

Ilmasto- ja kestävyyskriisi ratkaistaan yhteistyöllä

Vantaalla on kehitetty ilmastoyhteistyötä alueen toimijoiden välillä viime vuosina aktiivisesti. Yhtenä kehittämiskohteena on ollut vastuullisten toimijoiden esille nostaminen.

”Ilmasto- ja kestävyyskriisin ratkominen on yhteinen asiamme ja haluamme tuoda näkyväksi parhaita ilmaston, luonnon ja kiertotalouden eteen tehtyjä toimia ja ratkaisuja”, Vantaan ympäristöpäällikkö Jari Viinanen sanoo.

Nyt Vantaa on ottanut käyttöönsä Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämän Kestävyysloikka -palvelun, joka kokoaa yhteen parhaita ilmasto- ja kiertotaloustekoja sekä luontoratkaisuja. Kaikki toimijat, esimerkiksi yritykset, yhteisöt, seurakunnat, kunnat ja asukkaat voivat jakaa palvelussa omat toimenpiteensä. Palveluun vietyjä tekoja ja ratkaisuja kutsutaan palvelussa loikiksi.

”Kestävyysloikan tarkoituksena on koota edistykselliset käytännöt yhteen palveluun siten, että eri toimijoiden ei tarvitsisi käyttää resursseja omien erillispalveluidensa rakentamiseen ja ylläpitoon. Palveluun halutaan vaikuttavia toimenpiteitä, jotka selkeästi edistävät ilmastonmuutoksen hillintää, kiertotaloutta ja luontokadon pysäyttämistä. Palvelussa julkaistaan vain toteutettuja toimenpiteitä, ei ideoita, tavoitteita, julistuksia tai hanke-esittelyjä”, Kestävyysloikan päätoimittaja Ulla Ala-Ketola Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.  

Kestävyysloikka kokoaa kaikkien toimijoiden ratkaisut yhteen näkymään

Vantaan ilmastotyön verkkosivuille on suodatettu upotusnäkymä Kestävyysloikka-palvelusta (kuva 1). Niin sanottuun loikkaupotukseen nousee automaattisesti viimeisimmät Kestävyysloikka-palveluun viedyt loikat eli toimet ja ratkaisut, joita on tehty Vantaalla.

”Haluamme Vantaalla korostaa sitä, että kaupunki organisaationa ei voi yksin edistää tai ratkaista ilmasto- ja ympäristöasioita. Kaikki ratkaisut, jotka muuttavat toimintaamme energia- ja materiaaliviisaammaksi tai hidastavat luontokatoa, ovat tärkeitä”, Viinanen jatkaa.

Vantaalla toivotaan, että Kestävyysloikan näkyväksi tekeminen kannustaa myös vantaalaisia yrityksiä, yhteisöjä ja yksilöitä ottamaan käyttöönsä palvelussa esitettyjä edistyksellisiä ratkaisuja, jotka säästävät luontoa ja luonnonvaroja tai ovat puhtaampia ja energiatehokkaampia tapoja lämmittämiseen, liikkumiseen tai tavaroiden ja palvelujen tuottamiseen.

”On olemassa lukemattomasti edistyksellisiä ratkaisuja, joita voidaan monistaa tai kopioida edes osittain omaan toimintaan niin kotona kuin työpaikallakin”, Viinanen kuvaa.

Kuva 1. Kuvakaappaus Kestävyysloikan näkymästä Vantaan ilmastotyön sivulla

Näkymä Kestävyysloikka-palvelusta Vantaan ilmastotyön sivuilla 28.11.

Tieto hyvistä toimenpiteistä leviää paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti

Vantaalla aiotaan seurata alueen loikkien kehittymistä. Viinanen odottaa, että Kestävyysloikka-palvelun kautta alueen edelläkävijäratkaisut tulevat paremmin kaupungin tietoon. Sitä kautta kaupunki voi löytää uusia yhteistyökumppaneita ja viestiä edelläkävijäratkaisuista kaupungin omilla viestintäkanavilla. Palveluun lisätään myös kaupunkiorganisaation omia parhaita ratkaisuja ja tekoja.

Paikallisen näkyvyyden lisäksi palveluun lisätyt loikat voivat saavuttaa laajan yleisön kansallisesti Suomen ympäristökeskuksen kunta- ja yhteistyökumppaniverkostojen kautta.

”SYKE työskentelee aktiivisesti muun muassa medioiden, ministeriöiden, kumppaniorganisaatioiden, Hinku-, Fisu-, Canemure-, Circwaste- ja Luontokuntaverkostojen, kansallisten ja kansainvälisten tutkijayhteisöjen sekä some-vaikuttajien kanssa. Suomalaisten osaamisesta ollaan kiinnostuttu myös ulkomailla, minkä takia palvelua julkaistaan myös englanniksi”, Ala-Ketola sanoo.

Moni yritys ja organisaatio raportoi ilmasto- ja ympäristötyöstään alkuvuodesta. Samassa yhteydessä voi olla luonteva aika poimia parhaat teot ja ratkaisut kuluneelta vuodelta ja syöttää ne Kestävyysloikka-palveluun. Parhaimmillaan toisille jaettu käytäntö monistuu ja vaikeuksista välitetty tieto auttaa muita ratkaisemaan eteen tulevia ongelmia.

”Yrityksille palvelu on oiva mahdollisuus jakaa tietoa referenssikohteistaan”, Ala-Ketola korostaa. Kestävyysloikkien vieminen palveluun on tehty helpoksi. Se vaatii rekisteröitymisen, minkä jälkeen palvelu ohjaa täyttämään tekstikentät ja hakuluokitukset.

”Toimenpiteen näkyvyyttä edistää napakka, informatiivinen otsikko, kuvat ja teksti, jossa kerrotaan konkreettisesti mitä tehtiin ja mitä tuloksia saavutettiin. SYKE tarkistaa kaikki loikat palvelun laadun varmistamiseksi. Meihin voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos avuntarvetta ilmenee”, Ala-Ketola lupaa.   

Lisätietoja Kestävyysloikasta: https://kestavyysloikka.ymparisto.fi/

Lisätietoja

Jari Viinanen

Vantaan kaupunki
Ympäristöpäällikkö
0407238353 jari.viinanen@vantaa.fi

Ulla Ala-Ketola

Suomen ympäristökeskus SYKE
Viestintäasiantuntija
0504655883 ulla.ala-ketola@syke.fi

Avainsanat

YhteistyöKestävä kehitysVastuullisuusIlmasto