My Business Hub - kaupunginosien kilpailukyvyn kasvattaja

My Business Hub – kaupunginosien kilpailukyvyn kasvattaja -hanke paransi pk-yrityksille tarkoitettujen tuki-, neuvonta- ja kehittämispalveluiden tunnettuutta ja auttoi Myyrmäen suuralueella toimivia palvelualan pk-yrityksiä aloittamaan TKI-yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Hankkeessa pilotoitiin Business Vantaa Hub, koko Vantaan business-yhteisön käyttöön tarkoitettu yhteisöalusta verkostoitumista ja ajatuksenvaihtoa varten.

Palvelualojen mikroyrityksille apua kehittämiseen

Hankkeessa keskityttiin erityisesti toimialoihin, jotka olivat kärsineet Covid-pandemiasta. Vantaan kaupungin koordinoimassa, Metropolia amk:n ja Laurea amk:n kanssa yhteistyössä toteutetussa hankkeessa paneuduttiin Vantaan Myyrmäen suuralueella toimivien ravintola-, hyvinvointi-, henkilökuljetus- ja luovan alan yritysten kehittämistarpeisiin. Tavoitteena oli luoda suuralueen pk-yritysten ja yrityspalveluita tuottavien toimijoiden yhteisö, jonka kotipesä olisi Metropolian amk:n kampus Myyrmäessä. 

Hankkeessa toteutui kahdessa kategoriassa 14  Euroopan aluekehitysrahaston määrittelemää tuotosindikaattoritavoitetta: 1) yritykset, jotka käynnistävät TKI-yhteistyön oppilaitoksen kanssa (10  yritystä) sekä 2) hankkeen tuen avulla kehitettävät uudet tuotteet tai palvelut (4 yritystä). Yhteistyöprojekteja käynnistyi luovien alojen toimijoiden, ravintoloiden sekä teknologiayritysten kanssa. Huomionarvoista on, että tki-projektit auttoivat erityisesti yhdistysmuodossa toimivia luovien alojen toimijoita (tanssiteatteri, taideseura) kehittämään omia palvelutuotteitaan kaupallista toimintaa varten. 

 

Yritykset ja palveluiden tarjoajat yhteen Business Vantaa Hubiin

Aiempien tutkimusten mukaan maksuttomien yrityspalveluiden tunnettuus pk-yritysten keskuudessa on yleisesti ottaen melko huono, eivätkä yrittäjät tiedä, miten päästä palveluiden pariin. 

Myyrmäen suuralueella tehtyjen tarvekartoitusten perusteella hanketiimi järjesti kahdeksan eri teemoihin keskittyvää info- ja keskustelutilaisuutta. Yhteistyökumppaneina olivat Vantaalla toimivat ammatilliset oppilaitokset ja ammattikorkeakoulut, uusyrityskeskus YritysVantaa, Vantaan ja Keravan kuntakokeilun työnantajapalvelut sekä mm. Suomen Yrittäjät, Yrittäjän Kriisikeskus, Yrittäjän Talousapu ja Startup Refugees. 

Yrittäjät ja erilaisia yrityspalveluita tuottavat toimijat tuotiin yhteen Vantaan elinvoimapalveluille hankitulle digitaaliselle yhteisöalustalle. Business Vantaa Hubiksi nimetty alusta otettiin käyttöön maaliskuussa 2023. Hankkeen päättyessä elokuussa 2023 alustalle oli rekisteröitynyt noin 270 henkilöä mikro- ja muista pk-yrityksistä, yritysyhteistyötä tekevien ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen asiantuntijaa sekä uusyrityskeskuksen, yrittäjäjärjestöjen ja Vantaan kaupungin asiantuntijaa.

Digitaalinen kohtaamispaikka vastaa hybridiajan tarpeisiin; fyysisiä tapaamisia tarvitaan edelleen, mutta reaaliaikaisena, monenkeskisen viestinnän maksimoijana digialusta edistää yhteistoimintaa monella tavalla. Tarvekartoituksissa oli tullut esiin kaksi uutta teemaa, johon erityisesti mikroyrittäjät kaipasivat tukea: oman markkinointi- ja myyntiosaamisen kehittäminen sekä tukea henkilökohtaiseen jaksamiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Business Vantaa Hubissa oppilaitosten on helppo kertoa opiskelijoiden kanssa yhteistyössä tehtävistä myynti- ja markkinointiprojekteista, ja hubi on parhaimmillaan myös paikka, jossa yrittäjät pääsevät jakamaan kokemuksiaan ja antamaan vinkkejä toisilleen. 

Hanketiimin toiminta yhteistyössä kumppaneiden kanssa tuotti tulosta: maksuttomien neuvonta-, tuki- ja kehittämispalveluiden tunnettuus Myyrmäen suuralueella toimivien ravintola-, hyvinvointi-, henkilökuljetus- ja luovien alojen yritysten keskuudessa parani merkittävästi hankeaikana. Tutkimuksen mukaan kohdeyritysten tietoisuus esim. palveluiden ja tuotteiden maksuttomista kehittämispalveluista oli noussut 26:sta 41:een % ja henkilöstön osaamiseen ja koulutuksen liittyvien palveluiden tunnettuus 41:sta 63:een %. Puhelinhaastatteluna tehdyt kyselyt suuralueen 200 yritykselle tehtiin vuodenvaihteessa 2021 – 2022 ja kesällä 2023. 

 

Oppilaitoksen kampus osaksi paikallista yhteisöä

Metropolia amk:n Myyrmäen kampukselle suunniteltu tiivis yritys- ja yrittäjyysyhteisö toteutui hankesuunnitelmasta poikkeavalla tavalla.  Sidosteiselle, jatkuvaluonteiselle yhteistoiminnalle ei ollut edellytyksiä kahdesta syystä: mikroyrittäjät ovat kiinni operatiivisessa liiketoiminnassaan, joten resursseja muuhun toimintaan ei juuri ole. Tämän lisäksi todettiin, että eri toimialoja edustavien yritysten maantieteellinen läheisyys ei ole riittävän yhdistävä tekijä sidosteiseen yhteistoimintaan. 

Metropolian kampuksen fyysisiä tiloja kokeiltiin sen sijaan yleisötilaisuuksien järjestämiseen erinomaisin tuloksin. Insinöörien opinahjona tunnettu kampus avasi ovensa paikallisille asukkaille vantaalaisen taiteilijaseuran järjestämiin taidenäyttelyihin ja tanssiteatterin järjestämille tanssifestivaaleille. Tapahtumayhteistyö sai alkunsa Metropolian ja em. luovien toimijoiden TKI-projekteista, joissa fyysinen taide muuttui opiskelijayhteistyönä digitaaliseen muotoon. Yhteistyön luovien alojen toimijoiden kanssa todettiin vahvistavan oppilaitoksen roolia paikallisen yhteisön aktiivisena toimijana.  

Hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana toimi Vantaan Yrittäjien hallituksen jäsen Juha Merinen, SMART Internationalization Oy:n perustaja ja omistaja. 

REACT-EU:n EAKR –hankkeen rahoittajana oli Uudenmaan liitto. Hanke rahoitettiin osana Euroopan Unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. My Business Hub - kaupunginosien kilpailukyvyn kasvattaja (hankekoodi A77493, hakemusnumero 309623)

Lisätietoja

Maarit Haavisto-Koskinen

Vantaan kaupunki
Projektipäällikkö
040 195 1162 maarit.haavisto-koskinen@vantaa

Avainsanat

Kaupunginosat