Food waste ecosystem - ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen

Ruokahävikkiä voidaan edelleen vähentää, sitä voidaan hyödyntää tehokkaammin ja elintarvikejätteestä on mahdollista kehittää uutta liiketoimintaa. Food Waste Ecosystem -hankkeessa luodaan pääkaupunkiseudulle uudenlainen, verkostomainen toimintatapa sekä ruokahävikin vähentämiseen että sen tehokkaampaan hyödyntämiseen.

Hanke rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tuella (60%), rahoittava viranomainen on Uudenmaan liitto.  

Päähankkeen toteuttaja on Vantaan kaupunki, osahankkeen toteuttajat ovat Helsingin kaupunki, Luonnonvarakeskus ja Laurea-ammattikorkeakoulu. 

Hankkeessa: 

  1. Kehitetään pk-seudun kaupunkien kuntarajat ylittävää ruokahävikin ekosysteemiä jätehierarkian mukaisesti. 
  2. Etsitään käytännön ratkaisuja erityisesti ravitsemispalveluiden hävikin vähentämiseen ja kykyyn hyödyntää sitä tehokkaammin. Ravitsemispalveluiden osuus koko elintarvikeketjun ruokahävikistä Suomessa on hieman alle viidennes ja sen hyödyntäminen on edelleen vähäistä. Tavoitteena on kehittää toimijoiden kykyä nykyistä laajemmin hyödyntää syömäkelpoinen ylijäämäruoka ja tarjota se loppukäyttäjille mahdollisimman kätevästi ja turvallisesti. Ruoka-aputoimijat etsivät uusia hävikkiruuan lähteitä ja ravintolapalveluissa on valtava potentiaali.
  3. Kehitetään malli elintarvikejätteen ja ruokahävikin määrän ja laadun mittaamiseen, seurantaan ja vaikutusten arviointiin ravitsemispalveluissa pk-seudulla. Malli perustuu projektissa tehtäviin pilotteihin ja edustavaan otokseen. Mallia pilotoidaan kattavasti pk-seudulla sekä yksityisissä että kunnallisissa palveluissa.
  4. Kehitetään uutta liiketoimintaa syömäkelvottomasta hävikistä ja elintarvikejätteestä. Tuetaan nykyisiä ja uusia ruokaekosysteemin toimijoita liiketoimintansa kehittämisessä. Tarjotaan resilienssiin ja ennakointiin liittyvää liiketoimintakoulutusta ja mentorointia yrityksille. 

Hankkeen pääkohderyhmää ovat ruoka-alan toimijat pk-seudulla: 

  • Erityisesti ravitsemispalvelut (laitoskeittiöt, ateriapalvelut ja yksityiset ravintolat)
  • Muut hävikkiruoan lähteet kuten elintarvikealan yritykset 
  • Hävikkiruoan kerääjät ja jakajat, kuten Stadin Safka, Yhteinen pöytä ja Espoon ruoka-apuverkosto sekä muut syömäkelpoista ylijäämäruokaa hyödyntävät tahot kuten seurakunnat, järjestöt, kunnat ja yritykset 
  • Elintarvikejätettä ja biojätettä jo hyödyntävät yritykset ja hyödyntämisestä kiinnostuneet yritykset sekä muut toimijat 

Hankkeessa tuodaan yhteen ruoka- ja kiertotalouden yritykset, oppi- ja tutkimuslaitokset ja ruoka-aputoimijat. Yhdessä kehittämällä luodaan mahdollisuuksia uusien yritysideoiden synnylle. Hankkeen koordinoinnista vastaa Vantaan kaupungin elinkeinopalvelut. 

Food waste ecosystem on Uudistuva ja osaava Suomi 2021−2027 -ohjelman alainen, Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR)-tuella toteutettava hanke. Hanke on osa HEVi-ohjelmaa.

Lisätietoja

Mari Itkonen

Vantaan kaupunki
Projektipäällikkö
mari.itkonen@vantaa.fi

Pekka Enroth

Vantaan kaupunki
Projektiasiantuntija
pekka.enroth@vantaa.fi