Tulevaisuudessa syömme urbaania ruokaa
“Tulevaisuudessa vantaalainen ruoka tuotetaan lähellä ja nautitaan yhdessä muiden ihmisten kanssa”, väittää Jussi Shemeikka ja jatkaa “siksi me rakennamme ruokakeskuksen, joka houkuttelee ihmiset oppimaan ja inspiroitumaan lähiruuan äärellä.”
Sisältö
Tästä on helppoa olla samaa mieltä, sillä tutkimukset kertovat, että kuluttajat kiinnostuvat lähiruuasta, mikäli sitä on saatavissa helposti ja vaivattomasti.
Lähiruokamarkkinoilla onkin mahdollisuuksia merkittävään kasvuun, jos kuluttajien tarpeisiin pystytään vastaamaan ketterästi. Monet lähiruokaa tuottavista yrittäjistä ovat pieniä tai keskisuuria. Asiakkaita palvelevan, joustavan ruuantuotannon tekee mahdolliseksi yritysten välinen verkostoituminen.
Yritysten yhteistyön vahvistaminen on yksi päätavoitteista Urban&Local -hankkeessa, joka on osa Vantaan ruokaklusterin toimintaa. Klusterin kehittämisessä on tunnistettu kaupungin perinteiset vahvuudet kuten paikallinen ruokatuotanto, monipuolinen yritysrakenne ja lentokenttäalueen tuomat kansainväliset asiakkaat. Tavoitteet ovat kuitenkin tulevaisuudessa: ruokatuotannon on oltava urbaania, vastuullista ja ekologista.
Urbaanin ruokatuotannon kehittämistä edistävät Vantaan vahvuudet. Logistisesti kaupunki sijaitsee juuri sopivasti maaseudun ja urbaanien keskusten välimaastossa. Vantaalla on myös paljon suuria elintarvikkeiden säilytykseen sopivia varastoja, jotka palvelevat myös lähiruokaketjun tarpeita.
Urbaanin ruoan kehittämiskeskus on upea juttu, mutta paljon on vielä hommia tehtävä ennen kuin pääsemme lounaspöytään nauttimaan lähiruuan antimista. Mutta meille tämä on positiivinen haaste!
Jussi Shemeikka, projektipäällikkö Urban&Local
Kansainvälisenä ja monimuotoisena kaupunkina Vantaalta löytyy asiakkaita monenlaisille ruoka-alan yrittäjille. Ulkomailta saapuville matkailijoille on tarjolla monia mahdollisuuksia sekä suomalaisen ruuan maisteluun että kansainvälisiin makunautintoihin. Kasvavan ja monikulttuurisen kaupungin asukkaat luovat hyvän asiakaspohjan ravintolapalveluille.
Jos elinvoimapalveluiden suunnitelmat toteutuvat, Vantaalle rakennetaan lähivuosina urbaanin ruoan kehittämisen keskus. Siitä tulee paikka, jossa esitellään lähiruuan tuottamisen uusinta osaamista ja teknologiaa sekä kuluttajille että yrittäjille.
"Urbaanin ruoan kehittämiskeskus on upea juttu, mutta paljon on vielä hommia tehtävä ennen kuin pääsemme lounaspöytään nauttimaan lähiruuan antimista. Mutta meille tämä on positiivinen haaste!" iloitsee Jussi.
Kun ruoka ja sen tuotannon eri vaiheet kiinnostavat, ota yhteyttä
Jussi Shemeikka
projektipäällikkö
+358 40 707 0537
jussi.shemeikka@vantaa.fi
Urban&Local – tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi – hanke (1/2023–12/2025) luo pääkaupunkiseudun lähiruoka- ja ravintola-alan liiketoimintaa toimijaverkoston, joka edistää toimijoiden välistä jatkuvaa yhteistyötä, tiedonvaihto ja tutkimustiedon hyödyntäminen yritysten liiketoiminnassa.
Hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki. Hankekumppaneina toimivat Metropolia ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Perho Liiketalousopisto ja Vantaan kaupunki. Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.
Teksti: Laila Bröcker, laila.brocker@vantaa.fi