Ilmailumuseo hacklab – Careerian sparrauksella nuorten näkemykset esiin

Blogi Business Vantaa

Innovaatio on iso sana, jonka Vantaan kaupunki palasteli innovaatiokilpailussaan 2022 palveluiden parantamiseksi, kukoistaviksi kaupunkikeskuksiksi ja nokkeliksi ilmastoratkaisuiksi. Kilpailu tuottikin monenlaisia kaupunkikeksintöjä, joista Vantaan elinkeinopäivässä 26.10.2022 julkistettiin rahoitettavaksi 15 hanketta. Joukossa on sekä sosiaalisia, ekologisia että teollisia innovaatioita – ja yksi niistä kulkee nimellä Ilmailumuseo hacklab.

Ilmailumuseon innovaatiotiimi kokouksessa

Sisältö

Nuorten palvelujen yhteiskehittämistä ja palvelumuotoilua 

Emme vielä tiedä, mikä Ilmailumuseo hacklab on, sillä se muodostuu prosessin aikana sen pohjalta, mikä vantaalaisia nuoria motivoi ja kiinnostaa. Hyvää arkea ja hyvinvointia, palveluja nuorille, kohtaamisia, yhteisöllisyyttä ja vantaalaisuutta, monikulttuurisuutta ja kansainvälisyyttä, sosiaalisia innovaatioita, toimintaa ja tekemällä oppimista, omannäköistä kulttuuria – siinä ehkä joitain avainsanoja, joista kuulisimme mielellään nuorten näkemyksiä ja kokemuksia yhteiskehittämisen hengessä. Samalla olemme valmiita pudottamaan pois ne, jotka eivät herätä vastakaikua. 

Ilmailumuseo hacklabissa museon toimintaympäristö tarjoutuu alustaksi nuorten omaehtoiselle toiminnalle. Me museolla haluamme innovoida palvelumuotoilun menetelmin nuorten hyvinvointiin vaikuttavia yhteisöllisiä kulttuuripalveluja.

Pia Illikainen, Ilmailumuseonjohtaja

Ilmailumuseo hacklabissa museon toimintaympäristö tarjoutuu alustaksi nuorten omaehtoiselle toiminnalle. Me museolla haluamme innovoida palvelumuotoilun menetelmin nuorten hyvinvointiin vaikuttavia yhteisöllisiä kulttuuripalveluja, tähtäimessä tietenkin nykyisen ohella mahdollisimman hyvät toiminnot ja palvelut myös Uuteen Ilmailumuseoon Aviapoliksen kaupunkitilassa, kertoo museonjohtaja Pia Illikainen

Hankkeeseen palkataan ensi vuonna nuorten maailmaa tunteva projektityöntekijä, joka toimii yhteiskehittäjänä nuorten kanssa. Ulkopuolisena asiantuntijana toimii Pentagon Design, ja museon oman asiantuntemuksen lisäksi tietotaitoa saadaan Careerialta. 

Careeria sparraa Ilmailumuseota hankkeessa 

Ilmailumuseolla ja ammatillisen koulutuksen palveluja tarjoavalla Careerialla on ollut jo pitkään yhteistyötä niin harjoittelupaikkojen mahdollistamisessa kuin myös hankemielessä, kuten parhaillaan meneillään olevassa Careerian EU-hankkeessa Uudenlainen tapa työllistää ja tuottaa palveluja. Careeria tuntee eri-ikäisten ja eri taustat omaavien oppijoiden maailman ja on heidän kanssaan läheisessä vuorovaikutuksessa. Careerian Vantaan toimipisteessä opiskelee aikuisopiskelijoiden lisäksi yhteishaun tai jatkuvan oppimisen väylän kautta satoja nuoria. 

Yhteisen tekemisen lähtökohdat onkin hyvä selvittää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja kutsua hacklabiin nuoria eri kouluista ja muista nuorten paikoista.

Marko Sinkkonen, Careeria

Nuoria ei voi omistaa, sanoo Careerian asiakkuus- ja kumppanuuspäällikkö Marko Sinkkonen. Yhteisen tekemisen lähtökohdat onkin hyvä selvittää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja kutsua hacklabiin nuoria eri kouluista ja muista nuorten paikoista. Markon mielestä museon vahvuutena on kokemukset pajoista ja kerhoista, kuin myös tilojen erilaisuus oppilaitoksiin nähden. Careeriassa nuorten kanssa on järjestetty esimerkiksi palvelumuotoilutyöpajoja, joissa on tutkittu vaikkapa työpaikkailmoituksia. Tämän tyyppinen toiminta on motivoivaa ja kaikin puolin valaisevaa. 

Museo ympäristönä kiinnostaa aidosti osaa nuorista, kertoo asiantuntija Anne Markkanen. Museo on erilainen tila kuin esimerkiksi yritykset, ja voi tarjota paikan olla oma itsensä. Niinpä – paikan henki parhaimmillaan kiinnittää ihmiset hetkeen tekemään yhdessä mielenkiintoisia ja merkitystä tuottavia asioita, niitä joista voi syntyä yhteistä hyvää tuottavia innovaatioita. 

Innovaatiokilpailulla rahoitetaan kaikenkokoisia kaupunkikeksintöjä 

Euroopan innovaationeuvosto valitsi vuonna 2021 Vantaan Euroopan nousevaksi innovaatiokaupungiksi. Seuraavana vuonna kaupunki puolestaan kysyi vantaalaisilta toimijoilta ideoita ja oivalluksia kaupungin kehittämiseen. Vantaan kaupungin Kaikenkokoisia kaupunkikeksintöjä -innovaatiokilpailussa 2022 voittajina on 15 erilaista hanketta, joita toteutetaan vuoden 2023 loppuun mennessä.  Ilmailumuseo hacklab kuului kilpailukategoriaan Hyvän arjen palvelut ja siinä tarjotaan museota alustaksi nuorten omaehtoiselle toiminnalle. 

 



Kirjoittaja

Mia Kunnaskari,  Yhteistyökoordinaattori / Coordinator 

Suomen Ilmailumuseo 

 

 

Liittyvät sisällöt

Kaikki kategoriassa Business Vantaa