Robotti sateenkaaritaiteilijana

Uutinen

Katumaalausrobotti osallistui Pride–viikon tapahtumiin taiteilemalla sateenkaarimaalauksia Myyrmäen, Tikkurilan ja Havukosken jalkakäytäville ja pyöräteille.

Robotti on esimerkki Vantaan kaupungin ja Metropolia Ammattikorkeakoulun yritysyhteistyöstä, jossa uutta teknologiaa käytetään haasteiden ratkaisemiseen ja uusien toimintamahdollisuuksien luomiseen.

Etsimme uusia yrityksiä mukaan hankkeeseen, tervetuloa mukaan!

Katumaalausrobotin tekijät ryhmäkuvassa.

Katumaalausrobotin idean kehitti SAV Taidekollektiivi, jolle Vantaan kaupunki ehdotti sateenkaarimaalausten tekemistä osana Pride–viikon ohjelmistoa. Taidekollektiivin Jesse Pasanen ja Jenni Väisänen tarttuivat aiheeseen innolla, sillä sen toteuttamisessa yhdistyivät teknologia, katutaide, Pride-värit ja tekeminen yhdessä nuorten kanssa.   

Koska katumaalausrobottia kehittämään tarvittiin myös robotiikan asiantuntemusta, Pasanen kysyi löytyisikö sopivia henkilöitä Metropolia Ammattikorkeakoulun Myyrmäen toimipisteestä.

Katumaalausrobottia kehittämään tarvittiin myös robotiikan asiantuntemusta. Jesse Pasanen kysyi, löytyisikö sopivia henkilöitä Metropolia Ammattikorkeakoulun Myyrmäen toimipisteestä.  

Myyrmäen kampuksen erityisosaamista on vihreän teknologian ratkaisuiden kehittämänen. Toimipisteestä löytyy muun muassa konetekniikan, sähkö- ja automaatiotekniikan ja koneoppimisen asiantuntijoita.  Kampukselle on rakennettu erityisiä Garage-työtiloja, jonne yritykset ovat tervetulleita tekemään kehittämistyötä yhdessä Metropolian asiantuntijoiden ja opiskelijoiden kanssa.  

Myyrmäestä löytyikin asiansa osaavia robotiikka–asiantuntijoita, jotka olivat valmiita tarttumaan haasteeseen.  

Tehtävä oli mielenkiintoinen, sillä robotin rakentamisessa käytettiin uusimpia teknologioita, laserleikkauksessa, 3D printtauksessa ja robotin mekaniikan suunnittelussa. Robotista ei haluttu tehdä täysin autonomista itsekseen sateenkaaria maalaavaa konetta, vaan toteutukseen toivottiin inhimillistä kosketusta ja yhteistyötä ihmisen kanssa.  

Koska Vantaan nuorisotoimi oli mukana hankkeen edistämisessä, oli luontevaa löytää ratkaisu, jossa nuoret pääsivät osallistumaan maalaamiseen. Nuorilta robotin käyttäminen sujui helposti, koska sitä ohjataan monille tutuilla peliohjaimilla. Samalla nuoret käyttäjät näkivät, miten robotiikkaa voidaan hyödyntää myös katumaalauksessa.  

 Big Flash edistää yritysten digitalisaatiota

Big Flash-hanke on Vantaan elinkeinopalveluiden ja Metropolia Ammattikorkeakoulun yhteishanke, jossa edistetään yritysten digitalisaatiota ja uusien teknologioiden käyttöön ottamista.  

Tekoäly, autonominen robotiikka, esineiden internet ja kobotiikka mahdollistavat yrityksille uusien toimintatapojen käyttöön ottamisen sekä tuotannon ja liiketoiminnan kehittämisessä.  

Syksyn hakukierros on meneillään, sadalle ensimmäiselle yritykselle teknologiaämpäri.

Ota yhteyttä Tiina Vuorijärvi (@metropolia.fi). 

Vieraile hankkeen verkkosivuilla!

Lisätietoja

Laila Bröcker

Projektipäällikkö Vantaan osahanke

laila.brocker@vantaa.fi

 

 

Avainsanat

YrittäminenBusiness Vantaa