Energiaremontti mahdollisti tuntuvat säästöt ja 50% pienemmät päästöt – Case Standi House

Uutinen

Asiasanat

Työ ja elinkeinotYritykset

Energiatehokkaat ja vähähiiliset rakennukset hyödyntävät uusiutuvaa energiaa ja optimoivat esimerkiksi valaistukseen, viilennykseen, lämmitykseen ja ilmanvaihtoon liittyvää energiankulutusta. Kiinteistöjen energiatehokkuutta parantavat investoinnit maksavat itsensä takaisin – se huomattiin myös 6Aika Energiaviisaat kaupungit (EKAT) -hankkeessa. Hankkeessa laskettiin lähes kymmenelle Petikko-Variston yritysalueen yritykselle optimaalisia tapoja lisätä rakennusten energiatehokkuutta.

Yksi mukaan lähteneistä yrityksistä on Standi House Oy, jonka kiinteistö sai hankkeen myötä kokonaan uuden ilmeen. Standi on aurinkosähkön tuottajana Länsi- Vantaan yksityisistä toimijoista selkeästi suurin.

Standi Houselle kokeilu toi paitsi tuntuvia säästöjä, myös mittavia päästövähennyksiä:

  • Kaukolämpöä leikattiin 439 550 kWh
  • Sähkön kulutus lisääntyi 43 870 kWh
  • Nettosäästö yhteensä siis lähes 400 000 kWh/vuosi
  • Vuositasolla säästöä syntyy yhteensä 19 626,23 €
  • CO2-päästöt leikkautuvat 54 % vuodessa, eli n. 100 000 kg.

Positiivisia kokemuksia

Standi Housen toimitusjohtaja Jorma Numminen on lopputulokseen tyytyväinen:

”Standi liittyi Energiaviisas Petikko-Varisto -projektiin syksyllä 2018 ja sitä kautta ollaan uusittu ilmanvaihtokojeet, otettu käyttöön rakennusautomaatio, yläpohjaa eristettiin lisää. Aurinkokennoja on vajaa 400, joilla me tuotamme käytännössä kesäkauden sähkönkulutuksen kokonaan. Sen lisäksi ilmavesilämpöpumput otettiin käyttöön toukokuussa 2020. Me olemme luopuneet kaukolämmöstä. Varalla on vain sähkökattila talvikaudeksi. Näillä toimenpiteillä on päästy 50% energiasäästöön laskelmienkin mukaan, mutta myös käytännössä, ja päästöjä leikkaantuu kaikkiaan yli 50%. Säästöjen ja päästöjen leikkaus on mieltä lämmittävä, tosi hyvä lopputulos”

Potentiaalista säästöä leikkauksilla

Pelkästään Petikko-Variston yritysalueella on noin 100 vastaavaa kiinteistöä. Hankkeen projektipäällikkö Ari-Santeri Talja Vantaan kaupungin elinkeinopalveluista huomauttaa, että potentiaali säästöille ja päästöjen leikkauksille jo yhdellä yritysalueella valtava.

Näiden tilastojen pohjalta jokaisen on helppo todeta se vaikutus, joka energiatehokkuudella voisi potentiaalisesti olla, jos sitä hyödynnettäisiin vielä laajemmin. Jo yksin rahallinen säästö on vuositasolla valtava.

Projektipäällikkö Ari-Santeri Talja

Vantaalaiset yritykset ovat ottaneet päästöhaasteen rohkeasti vastaan ja edistäneet osaltaan kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. 

6Aika: Energiaviisaat kaupungit