Elinkeinopäivässä keskusteltiin osaajien puutteesta ja tulevaisuuden mahdollisuuksista

Uutinen

Kansainvälisyydestä elävä Vantaa tarvitsee osaajia, jotta torjutaan tulevaisuutta uhkaava työvoimapula. Elinkeinopäivässä 26.10.2022 keskusteltiin siitä, miten houkutellaan kansainvälisiä osaajia sekä investointeja kaupunkiin sekä millaisia muutoksia muuttunut geopoliittinen tilanne aiheuttaa tulevaisuuden kasvulle.

Vantaan elinkeinopäivä 2022. Paljon yleisöä ja lavalla on ministeri Tytti Tuppurainen.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen toi huojentavia uutisia Suomen talouden tilanteesta. Julkisen talouden tasapano on kohtuullinen ottaen huomioon Suomea ja maailmaa kohdanneet kriisit. Työikäisten määrä on vähentymässä Suomessa ja siksi ulkomaalaisia osaajia kaivataan kipeästi. Tuppurainen nostaa esiin työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön koordinoiman Talent Boost –maahanmuuton ohjelman, jolla on samanlaiset tavoitteet kuin puheenvuorossa ylistystä saaneella Talent Vantaalla.  

Finest Futuren perustaja Peter Vesterbacka on samaa mieltä, että tekijöitä tarvitaan nyt! Suomessa syntyy maailman eniten uusia start up-yrityksiä asukasta kohti. Haasteena on vain se, että tarvitsemme lisää tekijöitä. Vesterbacka kertoi tamperelaisesta Subway-ravintolasta, joka on ollut monta viikkoa kiinni työvoimapulan takia. Hänen mukaan työperäiseen maahanmuuttoon tarvitaan vauhtia: kaikki maahanmuuttoon liittyvät palvelut tulisi saada nykyistä nopeammin ja yhden luukun periaatteella.  

Maailma on myllerryksessä, moni yritys kokee arkeen kohdistuvia paineita. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola nosti esiin geopoliittisen tilanteen ja muun muassa Suomen Natoon liittymisen, joka vaikuttaa myös yrityksiin isossa kuvassa: strategisia suunnitelmia ei voi laatia enää Venäjän varaan. Murheellisesta tilanteesta huolimatta Suomi on yksi vahvimmista yhteiskunnista, kun katsotaan maailman indeksejä. 

Toimitusjohtaja Petri Koskinen toi iloisia uutisia kertoessaan, että älykkään energianhallinnan yritys Eaton muuttaa Espoosta Vantaalle ja tuo mukanaan 300 työpaikkaa. Eaton UPS turvaa kaikkea tekemisiämme muun muassa kaupan kassalla, Teams-palaverissa, nettihauissa sekä sairaalan leikkaussalissa.  

Kasvun ja kansainvälistymisen mallikaupunki 

Vantaan kaupungin kasvupalvelujohtaja Jaakko Niinistö kertoi puheenvuorossaan Vantaan vahvuuksia erinomaisena kansainvälisenä kasvun kaupunkina. Vantaan väestöstä 23 % ovat vieraskielisiä, joista valtaosa on maahanmuuttajia. Se tuo kaupunkiin uutta osaamista muun muassa kansainvälisen kaupan näkökulmasta sekä monipuolistaa palvelutarjontaa. Yrityksille taas erilaisesta taustasta ja kulttuurista tulevat voivat parhaimmillaan tuoda arvokasta hiljaista tietoa markkinoista ja vähintään uusia näkökulmia ja ajatuksia. Lisäksi Vantaan keskeinen sijainti tekee Vantaasta erinomaisen kansainvälisen kasvun kaupungin ja kohteen ulkomaisille investoinneille. 

Maahanmuuttajaperheiden integroitumiseen kaupunkiin sekä työelämään on Vantaalla panostettu muun muassa rakentamalla uusi kansainvälinen koulu. Lisäksi Vantaalla toimii Osaamiskeskus, joka neuvoo ja ohjaa vantaalaisia maahanmuuttajia osaamisen tunnistamisessa, kouluttautumisessa ja työnhaussa.  

Vantaa haluaa olla Suomen paras paikka yrittäjille ja siksi osana kasvu- ja elinvoimaohjelmaa lanseerataan myös yrityspalveluiden palvelulupaus: lupaamme, että yritysten asiat otetaan käsittelyyn 48 tunnin sisällä ja yrityksiä pidetään ajan tasalla asian etenemisestä. 

Vantaan kaupunki sai uusia innovaatiomestareita 

46. Elinkeinopäivä huipentui Kaikenkokoisia kaupunkikeksintöjä -innovaatiokilpailun parhaiden ideoiden kruunaamiseen. Menneen kevään ja kesän aikana asukkailla, järjestöillä, kaupungin työntekijöillä, oppilaitoksilla, yhdistyksillä ja yrityksillä oli mahdollisuus tuoda kisaan ideoita, jotka helpottavat ja ilahduttavat asukkaiden arkea, saavat kaupunkikeskuksemme kukoistamaan sekä hillitsevät ilmastomuutosta. 300 000 euron rahoituspotti jaetaan 15 parhaimmalle idealle niiden toteuttamista varten. Katso kaikki kilpailun voittajat täältä: Innovaatiokilpailun voittajat ja finalistit

Lisäksi elinkeinopäivässä jaetaan vuosittain Vantaa-mitali, jolla Vantaa osoittaa kunnioitustaan ansiokkaasta toiminnasta, kuten Vantaan elinkeinoelämää kehittäneistä ja kaupunkia edistäneistä teoista. Vantaa-mitalin sai tänä vuonna High Metal Oy.