Työnhakuasi tukemassa ovat työllistymisen asiantuntijat
Työllisyyspalveluiden omavalmentajilla on tärkeä osa asiakkaiden palvelunsaannin sujuvoittamisessa. He ovat tukemassa ja auttamassa työnhakijoita: sopivat ratkaisut eri elämäntilanteisiin ja urapolkuihin löytyvät helpommin yhdessä kuin yksin pohtien.

Asiakkuuspäällikkö Hanna Sauli
Valtakunnallinen työllisyyden kuntakokeilu alkoi maaliskuussa, ja kuntalaiset ovat saaneet ilmoituksen asiakkuudestaan Vantaan ja Keravan työllisyyspalveluissa. Henkilökohtaiseen palveluun halutaan panostaa ja siksi jokainen työnhakija saa omavalmentajan.
– Omavalmentaja on asiakkaan oma työntekijä, jolla on kokonaisvastuu hänestä ja hänen saamistaan palveluista. On tärkeää, että asiakas pääsee kohtaamaan työntekijän, joka hoitaa hänen asioitaan, kertoo asiakkuuspäällikkö Hanna Sauli.
Omavalmentajan kanssa asiakas etsii yhdessä ratkaisuja ja seuraavia askelia, niin että hänellä itsellään on aktiivinen rooli oman polkunsa löytymisessä, Sauli kertoo.
Omavalmentajan valtti: asiakkaan tunteminen
Johanna Jutila ja Sanna Koskinen ovat omavalmentajina tehostetun tuen palveluissa. He ovat työurallaan ehtineet kohdata kaikenlaisia haasteita ja erilaisia elämäntilanteita. Korona on vaikeuttanut kuntakokeilun alkua; huhtikuussa Vantaan asiointipisteet olivat kiinni, mutta Vernissakadulla on ollut itsepalvelumahdollisuus. Paikan päällä saatavan neuvonnan tarve kuitenkin ymmärretään.
– Tosi harmillista, että ei voida kohdata asiakkaita, harmittelee Jutila. – Työntekijän antamaa uraohjausta tarvitaan.
– Paikan päällä voidaan tukea koulutushauissa, CV:n kirjoittamisessa ja työpaikkojen kartoittamisessa, kertoo Koskinen.
Omavalmentaja tuntee parhaiten asiakkaansa tilanteen sekä tarjolla olevat palvelut, näin palveluun ohjautuminen on sujuvampaa. Myös työkyvyn tukeminen huomioidaan.
– Aluksi kartoitetaan haasteet ja vahvuudet työllistymiselle. Oikea jatkopolku pyritään löytämään yhdessä asiakkaan kanssa, kertoo Koskinen.
Omavalmentajilta vaaditaan uutta osaamista, jotta asiakas osataan tarvittaessa ohjata esimerkiksi terveysohjaajalle, ammatinvalintapsykologille, sosiaaliohjaajalle, kuntouttavaan työtoimintaan tai suomen kielen ryhmään.
– Asiakas on oman elämänsä asiantuntija ja omavalmentaja on työllistymisen asiantuntija, Jutila tiivistää.
Aktiivisuus kannattaa
Palveluihin voi hakeutua myös omatoimisesti. Asiakkuuspäällikkö Hanna Sauli muistuttaa, että myös työnhakijoiden oma aktiivisuus on tärkeää.
– Kannattaa hyödyntää yleisiä työnhakukanavia kuten verkkotyönhakusivustoja, hakea piilotyöpaikkoja hakemuksilla ja tutkia sosiaalisen median verkostoja. Omavalmentaja on työnhaussa tukena ja sparraajana, Sauli painottaa.
Parasta on asiakkaalta saatu kiitos, kun hän pääsee eteenpäin.
– Edistymiset voivat olla vaikka millä elämän osa-alueella, sanoo Jutila. – Työllistyminen on se suurin johtotähti.
– On hienoa nähdä se polku, kun joku vaikeista olosuhteista lähtenyt saa lopulta vaikkapa palkkatukipaikan, kertoo Koskinen.
Toukokuu avaa myös läsnäasiointia
Toukokuussa asiointipisteet ovat auki koronarajoitukset huomioiden ja asiakkaat voivat saada neuvontaa paikan päällä. Vantaan ja Keravan työllisyyspalveluiden yhteystiedot ja ajantasaiset aukioloajat löydät verkkosivuilta: vantaanjakeravantyollisyyspalvelut.fi.
Olisiko muiden tukeminen työllistymisessä sinun juttusi?
Vantaalle haetaan parhaillaan lisää omavalmentajia nuorten ja aikuisten palveluihin. Avoimet paikat ovat valtiolle TE-toimistoon, mutta työ tehdään kuntakokeiluorganisaatiossa. Hakuaikaa on 12.5 asti. Hae omavalmentajaksi Vantaalle!
Vantaan kaupungilla on tutkitusti hyvä tehdä töitä ja henkilöstössä koetaan paljon positiivista työn imua. Kerava puolestaan sijoittui Suomen kuvalehden kuntavertailussa kymmenen kärkikunnan joukkoon ja sai täydet viisi tähteä. Keravalla yhtenä strategisena kärkenä on innostunut henkilöstö: se on edellytys yhteiselle hyvän elämän kaupungin rakentamiselle.