Täällä syntyy ruokahävikistä sähköä
Tänne se tulee – biokaasureaktori, joka muuttaa ruokajätteen sähköksi.
Benerg Oy, Vantaan Yhteinen pöytä ja Food Waste Ecosystem –hanke pilotoivat ensimmäisenä Suomessa biokaasulaitetta, joka muunttaa ruokajätteen energiaksi.
Burak Gedik, Benerg Oy
Benerg Oy kehittää innovatiivisia bioreaktoreita, jotka muuttavat ruokajätteen ensin biokaasujärjestelmäksi ja sen jälkeen sähköksi tai lämmöksi sekä kuivaksi maanparannusaineeksi. Jo 10 kg ruokajätettä päivässä riittää tuottamaan merkittävän määrän energiaa vuodessa.
Benerg on Urban Tech Helsingistä, Startupbootcamp Renewable Energy and Net Zero -kiihdyttämöohjelmasta, valmistunut startup-yritys, joka kehittää modulaarisia biokaasujärjestelmiä kaikenkokoisille organisaatioille. Laitteilla voidaan vähentää kaatopaikalle tai polttoon menevän biojätteen määrää hävittämällä kaikki ruokajäte sisätiloissa. Samalla laitteet tuottavat sähköä, millä voidaan tasoittaa kulutuksen hintapiikkejä ja vähentää fossiilisten polttoaineiden tarvetta.
Jo 10 kiloa biojätettä päivässä riittää tuottamaan tosi paljon energiaa vuodessa! Asiakkaille tämä tarkoittaa pienempiä jätehuoltokuluja, omavaraisempaa energiantuotantoa ja konkreettisia ilmastotekoja.
Burak Gedik
Benerg Oy
Juuri tällaiselle ratkaisulle oli tarvetta Vantaan Yhteisen pöydän hävikkiterminaalissa, jonne kerätään hävikkiruokalahjoituksia eri puolilta kaupunkia.
Yhteinen pöytä on Vantaan kaupungin, seurakuntayhtymän ja laajan vantaalaisen verkoston luoma toimintamalli, joka kehittää ruoka-avun yhteisötyötä ja hävikkiruoan logistiikkaa. Sen tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä sekä lisätä ruoka-avun saajien ja jakajien hyvinvointia ja toimijuutta.
Toiminnan ytimessä on Vantaan kaupungin perustama hävikkiterminaali, jonka kautta kulkee vuosittain merkittävä määrä hävikkiruokaa.
Palveluesimies Soile-Maria Linnemäki kertoo, että Yhteinen pöytä on hyvin kokeilumyönteinen työyhteisö, jossa pilotoidaan jatkuvasti ja matalalla kynnyksellä uusia tekemisen muotoja eri kumppaneiden kanssa.
Tämä kokeilu tuli kuin nenä päähän, kun saimme meidän toimialalle ympäristösertifikaattikin viime talvena ja tehdään lähtökohtaisesti hirveän kestävästi asioita niin kyllä tämä on semmoinen kruunun jalokivi.
Soile-Maria Linnemäki
palveluesimies, Yhteinen pöytä
Soile-Marian mielestä on motivoivaa, että kokeiluiden toteuttaminen on jatkuvaa oppimista, jossa syntyy uusia oivalluksia. Ja kun kokeiluista viestitään mahdollisimman laajasti, ne innostavat ja rohkaisevat muitakin mukaan.
Yhteinen pöytä tekee yhteistyötä kolmannen sektorin, seurakuntien, kaupungin eri toimijoiden, hyvinvointialueen, eri alojen yritysten ja hankkeiden kanssa. Kumppaneita on siis monia ja se on koko toiminnan rikkaus, sillä yhteistyö tuo aina jotain hyvää ja samalla se levittää hyviä asioita eteenpäin.
Benerg Oy:n kanssa toteutettavaa pilotointia on kehitetty yhdessä Food waste ecosystem –hankkeen kanssa.
Food waste ecosystem - ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -hanke tuo yhteen erilaisia toimijoita kehittämään uusia ja innovatiivisia ratkaisuja, joilla parannetaan resurssitehokkuutta, hyödynnetään ruokahävikkiä ja kehitetään menetelmiä oppilaitosten ja ravintoloiden linjastoilta syntyvän hävikkiruoan jakamiseen. Projektipäällikkö Mari Itkonen on tyytyväinen hankkeen etenemiseen. "Olemme onnistuneet luomaan pk-seudulle moninaisen ruokatoimijoiden verkoston, joka on yhdessä ideoinut ratkaisuja hävikkihaasteisiin."
On palkitsevaa nähdä, miten avoin keskustelu verkoston kanssa ja yhteistyömahdollisuuksien ennakkoluuloton nuuskiminen luo uusia kumppanuuksia ja innovatiivisia kokeiluja. On hienoa, miten Yhteinen pöytä ja Benerg heti löysivät yhteisen sävelen, ja tarttuivat tähän mahdollisuuteen!
Mari Itkonen
Projektipäällikkö, Food waste ecosystem-hanke
Teemoina keskusteluissa ovat olleet niin tekoälyn hyödyntäminen ravintoloiden hävikin hallinnassa, ruokalogistiikka, ruoka-apu kuin kahvinporojen hyödyntäminenkin. Tässä kokeilussa hyödynnetään ruoka-aputoiminnasta ylijäänyttä ihmisravinnoksi kelpaamatonta ruokaa sähköntuotantoon.
Hanke on alueellista innovaatiotoimintaa tukeva, osittain Euroopan unionin rahoittama, kolmevuotinen yhteishanke ruokahävikin vähentämiseksi ja hävikkiruoan hyödyntämiseksi erityisesti ravintoloissa ja ateriapalveluissa. Hankkeessa ovat mukana Vantaan kaupunki, Helsingin kaupunki, Laurea ammattikorkeakoulu sekä luonnonvarakeskus Luke.
Kokeilutoiminnassa oppivat kaikki
Kokeilutoiminta on yhteistä oppimista parhaimmillaan. Kokeile Vantaalla palvelussa pilotoinnin suunnittelemiseen osallistuu aina useita toimijoita. Tässä kokeilussa mukana olivat Benerg Oy:n lisäksi Food Waste Ecosystem -hanke, Vantaan Yhteinen pöytä sekä Vivamus Kiinteistöt Oy, joka hoitaa laitteen sähkö- ja vesiliittymien valmistelun.
Kaikkien osapuolten panos ja erityisesti työntekijöiden kehittämismyönteisyys mahdollistivat sen, että kokeilu voidaan toteuttaa. Kaupungin näkökulmasta kyse on mahdollisuudesta oppia uutta biojätteen käsittelystä – ja samalla tukea paikallista innovaatiotoimintaa.
Business Vantaa tuo kaupungin elinvoimapalveluiden, Vantaan Yrittäjien, Yritysvantaan, ammattiopisto Varian ja Helsingin Seudun Kauppakamarin toimijat yhteen ja luo vahvan verkoston yrittäjän tueksi.
Ota yhteyttä
Burak Gedik, toimitusjohtaja, Benerg Oy
burak@benerg.io
Mari Itkonen, projektipäällikkö, Food waste ecosystem-hanke
mari.itkonen@vantaa.fi
Soile-Maria Linnemäki, palveluesimies, Yhteinen pöytä
soile-maria.linnemaki@vantaa.fi
Lue lisää
Benerg – Transforming food waste into energy independence!
Yhteinen pöytä
Food waste ecosystem
Business Vantaa
Kokeile Vantaalla
Laila Bröcker
laila.brocker@vantaa.fi
Pekka Enroth
pekka.enroth@vantaa.fi