Hämeenkylän seurakunta ja Yhteinen pöytä hakevat yhteistyötä yritysten kanssa
Hämeenkylän seurakunnassa järjestetään viikoittain maksuton ja suosittu yhteisöruokailutilaisuus, joka kerää yhteen lähialueen asukkaita lapsiperheistä ikäihmisiin. Maukas lounas valmistetaan pääasiassa hävikiksi päätyneistä ruoka-aineksista, jotka seurakunta saa käyttöönsä Yhteinen pöytä -ruoka-avun verkoston kautta. Yhteisöruokailun jatkuvuus on seurakunnassa uhattuna, mikä sai kirkkoherra Matti Hyryn kutsumaan koolle alueen yrittäjiä ja pohtimaan yhdessä mahdollisuuksia yhteistyöhön.
Torstai-aamupäivällä 21.9.2023 Hämeenkylän seurakunnan valoisissa tiloissa käy mukava kuhina. Ihmiset asettuvat ruokasalin pöytiin istumaan, vapaaehtoiset tekevät viimeisiä järjestelyitä ruoan esille panossa ja ottavat ovella vieraita vastaan. Apukäsinä on myös paikallisia koululaisia. Viikoittainen yhteisöruokailu on alkamassa.
Lounaan jälkeen salissa käynnistyy iltapäiväkahvin merkeissä yrittäjätapaaminen, jonka kirkkoherra Matti Hyry on järjestänyt yhteistyössä Vantaan elinvoimapalveluiden ja Vantaa yrittäjien kanssa. Paikalla on myös piispa Teemu Laajasalo, sillä tilaisuus järjestetään saman aikaisesti seurakunnan piispantarkastuksen kanssa. Kahvin lomassa kuullaan puheenvuoroja. Kirkkoherra Hyry kertoi, miten suuri merkitys Yhteisen pöydän avulla järjestetyillä yhteisöruokailulla on siellä käyville ihmisille ja seurakunnalle. Työtä tehdään pienin resurssein, pääasiassa vapaaehtoisvoimin, vain kokin ollessa kirkolla osa-aikaisessa työsuhteessa. Kirkon vähentyneiden resurssien takia kokin palkkakulujen kattaminen on kuitenkin käymässä haastavammaksi, mikä uhkaa yhteisöruokailun jatkuvuutta. Tilanne sai kirkkoherra Hyryn pohtimaan, saataisiinko alueen yrittäjiä mukaan talkoisiin yhteisöruokailun säilyttämiseksi ja toisaalta sitä, miten kirkko voisi puolestaan palvella alueella toimivia yrittäjiä.
Vantaan elinkeinopäällikkö Mika Perttunen korosti puheenvuorossaan Yhteisen pöydän yhteiskunnallisesti vastuullista työtä ja eri osapuolten hienoa yhteistyötä. Olisi tärkeää hakea uudenlaisia toimintamalleja Yhteisen pöydän ympärille, jotta yhteisöruokailu saataisiin säilytettyä, hän toi esiin. Yhteisen pöydän vetäjä ja palveluesimies Hanna Kuisma esitteli omassa puheenvuorossaan kuulijoille tarkemmin Yhteisen pöydän toimintaa ja vaikuttavia lukuja. Kyseessä on Suomen ensimmäinen kaupunkivetoinen, keskitetysti toimiva hävikkiruokaterminaali. Yli 5 000 vantaalaista hyötyy viikoittain verkoston työstä ja sen jakamasta hävikkiruoasta. Saadun hävikkiruoan määrä on kuitenkin laskussa, mutta ruoka-avun tarvitsijoiden määrä ei.
Vantaan elinkeinopäällikkö Mika Perttunen
Seuraavaksi kuultiin Citymarket Jumbon kauppias Sami Hertelliä, jonka kauppa on yksi ruokaa Yhteiselle pöydälle lahjoittavista tahoista. Vaikka hävikin määrää on saatu kaupassa paljolti minimoitua, syntyy sitä Hertellin mukaan väistämättä jossain määrin. Päällimmäisenä syynä yhteistyöhön Yhteisen pöydän kanssa on Hertellin mukaan halu auttaa. On hienoa, että myymättä jääneet elintarvikkeet saadaan ihmisille eteenpäin vastuullisesti ja viranomaisten vaatimukset huomioiden. Yhteistyö on ollut oivaa ja tässä halutaan olla mukana ehdottomasti jatkossakin, kauppias Hertell totesi.
Vantaan yrittäjien toimitusjohtaja Esa Mänttäri toi puheenvuorossaan esiin huolta monien pienyrittäjien tukalasta tilanteesta, mikä johtuu esimerkiksi rakennusalan haasteista. Yhteisen pöydän työ on todella hyvää ja tulisi löytää tavat, miten se saadaan pidettyä toiminnassa nykyisessä mittakaavassa, Mänttäri sanoi.
Monessa puheenvuorossa tuotiin esiin yrittäjien kantavan yhteiskuntavastuuta jo oman työnsä kautta. Kirkkoherra Matti Hyry kertoi pohtineensa muiden kirkkoherrojen kanssa paljon sitä, millaista tukea ja apua kirkko voisi tarjota yrittäjille. Mahdollisuuksia olisi esimerkiksi keskusteluapuun, kriisiapuun ja vapaaehtoistyöhön. Tarvitaan matalan tason kanssakäymistä, jotta voimme palvella ja tulla tutuksi, hän sanoi.
Kirkkoherra Matti Hyry
Piispa Laajasalo korosti omassa puheenvuorossaan Yhteistä pöytää innostavana esimerkkinä siitä, kuinka toimitaan yhdessä ja tehokkaasti monien eri verkostojen, julkisen sektorin ja yritysten kanssa yhteisen hyvän eteen. Laajasalo kertoi toimineensa myös itse yrittäjänä ja tuntevansa yrittäjyyteen kuuluvia onnistumisia ja pettymyksiä. On tärkeää kysyä, mitä voimme tehdä yrittäjien tueksi sekä huolehdittava, että yrittäjillä pysyisi syyt onnistumisen toivoon. Tässä kirkolla on piispan mukaan paljon tehtävää.
Piispa Teemu Laajasalo
Kahvikupit olivat tyhjentyneet ja ilmassa oli iloista innostusta. Kirkkoherra Hyry kiitti mukana olleita. Työ on yhteinen, ja katsotaan, miten viedään sitä eteenpäin, hän summasi tilaisuuden päätteeksi.
Yhteinen pöytä on Vantaan kaupungin ja seurakuntayhtymän rahoittama ruoka-avun kehittämisverkosto, jossa 50 lahjoittajan hävikkiruoka jaetaan 84 paikassa vantaalaisten hyväksi. Hämeenkylän seurakunta on yksi suosituimmista yhteisöruokailuista.
Teksti: Heidi Nikula
Kuvat: Milja Veini