Vantaalla vähennetään ruokahävikkiä tekoälyn avulla
Voisiko tekoäly auttaa julkisia ateriapalveluita vähentämään ruokahävikkiä? Tätä kysymystä lähdettiin ratkomaan Vantin ja Meraki AI:n yhteisessä pilotissa, joka on osa Food Waste Ecosystem -hankkeessa toteutettavia yhteiskehittämiskokeiluja.
Kokeilussa hyödynnetään Vantin Aromi-järjestelmään kertynyttä dataa hävikin määrästä ja ruokalistojen toteutuksesta.
Tavoitteena on kehittää tekoälyä, joka tukisi ruokalistasuunnittelua, valmistusmäärien optimointia ja tulevaisuudessa jopa raaka-aineiden tilausten automatisointia.
Käytännön hyödyt molemmille osapuolille
Kokeilu on osa Vantaan testbed-toimintaa, jossa uusia ratkaisuja kehitetään aidossa ympäristössä. Vantin ateriapalveluissa tekoälyn käyttö nähdään mahdollisuutena siirtyä mututuntumasta kohti dataohjautuvaa päätöksentekoa.
Hannakaisa Haanpää, Vantti Oy
”Odotamme, että tekoälyn avulla voidaan tarkentaa ruokien valmistusmääriä. Esimerkiksi koulun alkaminen, koeviikot tai uskonnolliset paastot voivat vaikuttaa ruokailijamääriin ja sitä kautta hävikkiin – mutta tähän asti olemme voineet vain arvailla vaikutuksia”, toteaa palvelujohtaja Hannakaisa Haanpää Vantista.
Haanpään mukaan tekoälyn avulla voidaan tuottaa faktoihin perustuvaa tietoa myös esimerkiksi kasvisruokavaihtoehtojen menekistä ja hävikistä:
”Pystymme silloin perustelemaan valintoja paremmin – ja ennen kaikkea vähentämään hävikkiä.”
Data käyttöön, tekoäly kehittyy
Kokeilu käynnistyi keväällä 2025. Vantin tuotantodataa – kuten valmistus- ja hävikkimääriä – on alettu siirtää Meraki AI:n käyttöön. Yritys käyttää dataa tekoälymallinsa kouluttamiseen ja simuloi sen avulla erilaisia ruokalistavaihtoehtoja ja valmistusmäärien vaikutuksia hävikkiin. Ensivaiheessa keskitytään erityisesti oppilaitosruokailuun.
”Data näyttää laadukkaalta ja se on juuri sellaista, mitä tekoälymallin kehittäminen vaatii. Simulointien avulla voidaan testata hyötyjä ennen kuin muutetaan mitään käytännön toiminnassa – se tekee kokeilusta turvallisen ja tehokkaan”, kertoo Meraki AI:n toimitusjohtaja Samuel Heinonen.
Vahva perusta – kevyellä toteutuksella
Vantti tuottaa päivittäin noin 35 000 lounasta kouluille ja oppilaitoksille. Koska dataa on kerätty vuosien ajan järjestelmällisesti, kokeilu voitiin käynnistää ilman raskaita valmisteluita.
”Tämä oli lopulta yllättävän kevyt toteuttaa – kun data on valmiina, se on helppo siirtää analysoitavaksi”, Haanpää kertoo.
Hannakaisa kannustaa organisaatioita osallistumaan kokeiluihin, sillä ne ovat hyvä tapa oppia ja kehittyä, – vaikka osallistuminen vaatiikin ripauksen rohkeutta:
”Hävikin vähentäminen on tosi iso juttu.
Ja jos tällä kokeilulla siihen pystytään vaikuttamaan, niin sehän on hienoa –
sekä kansantaloudellisesti että eurojen tasolla.
Säästyneet varat voidaan käyttää vaikkapa
parempaan ruokaan tai ruokasalien viihtyvyyteen.”
Hannakaisa Haanpää
Palvelujohtaja, Vantti Oy
Yhteiskehittäminen tuo oppia ja oivalluksia
Food Waste Ecosystem -hankkeen projektipäällikkö Mari Itkonen korostaa yhteistyön merkitystä:
”Tässä kokeilussa kaikki osapuolet tuovat jotain pöytään. Yritys saa arvokasta kehitysdataa, kuntaorganisaatio oppii uutta ja yhdessä rakennetaan tulevaisuuden ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseen.”
Mari Itkonen
Projektipäällikkö, Food Waste Ecosystem
Kokeilu on hyvä esimerkki siitä, miten Vantaalla hyödynnetään testbed-palveluita kehittämisen vauhdittamiseksi. Samalla vahvistetaan Vantaan asemaa ruokahävikin kiertotalouden edelläkävijänä.
Kokeilun tulokset julkaistaan syksyllä 2025, ja niiden pohjalta arvioidaan mahdollisuuksia jatkokehitykseen – esimerkiksi suoraan tekoälyn avustamaan tilaus- ja ruokalistasuunnitteluun.
Yhteystietoja ja linkkejä
Hannakaisa Haanpää, palvelujohtaja, Vantti Oy
hannakaisa.haanpaa@vantti.fi
Vantti Oy
Samuel Heinonen, CEO / Co-Founder, Meraki AI
samuel.hienonen@merakiai.fi
Meraki AI Oy
Mari Itkonen, projektipäällikkö, Food Waste Ecosystem
mari.itkonen@vantaa.fi
Business Vantaa
Pekka Enroth
pekka.enroth@vantaa.fi
Laila Bröcker
laila.brocker@vantaa.fi