Klusterityön parhaat käytännöt on koottu uuteen julkaisuun
Klusterikehittämisen keittokirja kokoaa yhteen klusterikehittämisen hyvät käytännöt, reseptit ja kehittämisen karikot kaikille klustereissa ja klustereiden kanssa työskenteleville. Kirja on tarkoitettu yrityksissä ja julkisissa yhteisöissä toimiville sekä TKI-toimijoille ja opiskelijoille, poliittisille päättäjille sekä virkamiesjohdolle ja kaikille klusterityöstä kiinnostuneille.
Jari Koivisto ja Riina Korhonen
Mitä ovat yritysklusterit ja miten julkinen organisaatio voi tukea klusteritoimintaa? Entä millainen klusteritoiminta on aidosti vaikuttavaa? Klusterikehittämisen keittokirja tarjoaa klusteri- ja ekosysteemikäsitteille täsmentävät ajankohtaiset määritelmät ja kokoaa yhteen klusteri-, ekosysteemi- ja verkottuneen toiminnan pääpiirteitä.
- Käsiteltäviä asioita ovat muun muassa verkostotyö klustereissa, klustereiden vastuullisuus, klustereiden organisoitumisen tavat, klustereiden yhteisjohtaminen ja kaupungin rooli klusterikehittämisessä. Keittokirja tarjoaa pienen katsauksen myös eurooppalaiseen klusterityöhön sekä esittelee lyhyesti Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien klusterityötä, kertoo projektipäällikkö Jari Koivisto Business Vantaalta.
Kirjassa käsitellään myös klusterikehittämisen vaikuttavuuden arviointia. Klusteritoiminnan vaikuttavuuden mittaaminen on vielä alkutaipaleella. Keittokirja tarjoaa katsauksen siihen, millainen klusteritoiminta näyttäytyy hyödyllisenä ja millaisia mittaamisen tapoja on jo käytetty.
Julkaisu on toteutettu osana Vantaan kaupungin toteuttamaa Vaikuttavat ekosysteemit – tuloksellisen klusterikehittämisen reseptit -hanketta, joka toteutettiin vuosina 1/2024–12/2025. Hanke on osa HEVinnovations-ohjelmaa sekä Innokaupunki-verkostoa.
Tutustu julkaisuun
Klusterikehittämisen keittokirja. Reseptit ja hyvät käytännöt klusterikehittämisen tueksi. Riina Korhonen ja Jari Koivisto
Lisätietoja julkaisusta:
Jari Koivisto
Business Vantaa
jari.koivisto2@vantaa.fi (2026 alkaen: koivisto.jari@iki.fi)
tel. +358 503019152