Harri Kainulaisen tuote on niin hyvä, että hän hakee Business Vantaan hankkeella suoraa kontaktia meren takaa – ”Varsinkin verkostoitumisesta ja oikeiden kontaktien löytämisestä on suuri apu”
Business Vantaan Gateway to USA- hanke haastaa yrittäjiä rohkeuteen sekä ajattelemaan isosti. Hankkeen seuraavan, 2.5. Teamsilla järjestettävän infotilaisuuden ilmoittautuminen on avoinna 27.4. saakka.

Harri Kainulainen (vas.) tähtää Yhdysvaltojen markkinoille kipua lieventävällä ja parantamista nopeuttavalla ensiapuvoiteella. Vantaan Invest in-toimintojen päällikkö Olli-Pekka Mäkirintala edistää asiaa Gateway to USA -hankkeen myötä.
Martti Wallin työskentelee Washingtonissa edistääkseen erityisesti vantaalaisten yritysten vientimahdollisuuksia Yhdysvalloissa. Hän on tekemisissä paikallisten potentiaalisten yhteistyökumppaneiden kanssa sekä selvittää heidän tarpeitaan ja luo yhteyksiä niille rohkeille suomalaisyrityksille, jotka ovat valmiita ajattelemaan isosti.
– Täältä on löydettävissä kapeita, vähän kilpailtuja markkinasegmenttejä. Meidän etumme on, että useilla aloilla olemme teknologisesti paljon pidemmällä, Martti kertoo.
Meren toisella puolen Vantaalla Gateway to USA -hankkeesta vastaava Invest in -toimintojen päällikkö Olli-Pekka Mäkirintala kannustaa yrityksiä, joilla loistava tuote tai palvelu, tutustumaan rohkeasti tammikuussa käynnistyneen kaksivuotiseen toimintaan ja ottamaan yhteyttä. Kilpailuetua ja markkinamahdollisuuksia voidaan pohtia ja sparrata yhdessä.
Suomen ja Yhdysvaltojen suhteita on entisestään vahvistanut Suomen liittyminen puolustusliitto Natoon sekä hävittäjäkauppojen symbolinen merkitys. Martti Wallin kertoo, että Yhdysvalloissa ulko- ja turvallisuuspolitiikka nähdään paljon laajempana käsitteenä kuin meillä Suomessa. Siihen liittyvät niin mobiiliverkot kuin kvanttitietokoneetkin.
– Teollisuustoiminta on osa heidän liittolaisuussuhteiden työkalupakkiaan.
Monet korkean teknologian suomalaisyritykset ovat onnistumisellaan osaltaan valmistelleet tätä vahvasti kilpailtua maaperää avoimeksi uusille suomalaiskontakteille.
– Yrityksen on osattava perustella, mikä juuri heistä tekee kiinnostavan kumppanin. Isoilla markkinoilla liikkuu paljon sijoittajia ja suuria summia rahaa, ja kilpailu on kovaa, Martti jatkaa.
– Harppaus yhdysvaltalaisille markkinoille vaatii yritykseltä ennen kaikkea rohkeutta, rahaa ja kykyä ajatella riittävän isosti.
Oman tuotteen tai palvelun esille tuomiseen ja myyntiargumentteihin tulee paneutua tosissaan. Olli-Pekka neuvookin, että asiakkaan arvo on osattava nähdä. Atlantin toisella puolen ajatellaan heti ”What there is for me” -tyyppisesti.
Yrittäjiä autetaan meren molemmin puolin: Martti Wallin (ruudulla) on usein Washingtonista käsin Teams-videoneuvotteluissa vantaalaisen hankekollegansa Olli-Pekka Mäkirintalan kanssa.
– On mietittävä tarkasti asiakkaan näkökulmasta.
– Vanhaan totuuteen, että asiakas on aina oikeassa, on suhtauduttava vakavasti, Martti muistuttaa.
Hyvin perustellulle tuotteelle tai palvelulle on kuitenkin tilaa.
Yhdysvaltojen markkinoiden koko voi yllättää Suomen markkinoilla toimineen yrityksen. Molemmat asiantuntijat painottavat omien resurssien pohtimista aivan käytännön ongelmatilanteiden ratkaisusta lähtien.
– On hyvä muistaa, että potentiaalinen yleisö on aina suurempi kuin kotimaassa. Kun asiakas ostaa, se ostaa paljon. Siihen tulee valmistautua. Riittääkö tuotantokapasiteetti? Miten palauteprosessi hoidetaan? Kuka vastaa kyselyihin, ja kuinka ripeästi? Miten olet tavoitettavissa, jos yhteistyökumppani ehdottaa tapaamista ensi viikon maanantaina kello 10 heidän konttorillaan?, Martti muistuttaa.
Olli-Pekka jatkaa, että Yhdysvaltojen markkinoilla tilaa on erilaisille, uudentyyppisille innovaatioille, jotka tarjoavat selkeän ratkaisun ongelmaan ja jotka osataan argumentoida oikein.
Monikulttuurisessa maassa ei vierasteta yrityksen alkuperää vaan annetaan mahdollisuus kaikille, kunhan maaperään, jonka markkinoista hamutaan siivua, ollaan aidosti sitoutumassa. Martti muistuttaa, että myös yhdysvaltalaiset ovat kärsineet inflaatiosta. Niinpä varsinkin julkishallinnon toimijat arvostavat yhteiskuntaan aidosti integroitumisesta kiinnostuneita yrittäjiä.
– Jos yrittäjä on palkkaamassa paikallista henkilökuntaa, tai esimerkiksi yrityskaupoilla sulautumassa ja keskittämässä toimintojaan tänne, se kiinnostaa huomattavasti enemmän kuin rahat pois -mentaliteetti.
Käytännössä asiantuntijat Vantaalla ja Washingtonissa toimivat viennin edistämishankkeessa yhdessä. Olli-Pekka neuvoo, sparraa ja kerää kiinnostuneita yrittäjiä. Martti puolestaan kartoittaa mahdollisuuksia ja etsii oikeita kontakteja yrityksistä. Paraikaa he ovat laittamassa eteenpäin kiinnostuneiden kumppanien kartoituskyselyä.
– Hankkeen myötä yrityksille tarjoutuu hyvä mahdollisuus hyödyntää asiantuntijoiden valmistelutyö ja oikeat kanavat, päästä puhumaan potentiaaliselle kumppanille.
”Kun tuote on jäätävän hyvä, on lähdettävä suoraan isommille markkinoille”
Luonto on ollut ideanikkari Harri Kainulaiselle aina inspiraation lähde ja luonnossa liikkuessaan hän on hoitanut haavoja esimerkiksi koivun lehdillä. Tästä syntyikin idea Cuusi ja Coivu -brändeille, tuoteperheille, joissa puhtaaksi jalostetut, tutkitusti parantavat ainesosat kuusesta ja koivusta ovat helposti käytettävissä olevassa muodossa.
Harri on alusta alkaen suunnannut kohti isompia, kansainväliä markkinoita. Aasiasta saatu positiivinen palaute kannustaa jatkamaan. Selitys kahdelle brändinimelle löytyykin käytännön kokemuksen kautta.
– Tuote on sama, mutta nimiin liittyvistä mielikuvista johtuen Coivulla olemme esillä Arabiemiraateissa ja Cuusella Vietnamissa.
Nyt Harrin tavoitteena on löytää yhteistyökumppani erityisesti militarikäyttöön suunnittelemalleen First aid healer -tuotteelle. Haaveissa siintää pelin avaus Yhdysvaltojen armeijan suuntaan.
– Tarvitsisin vain oikean kontaktin, joka käytännön kokeilun kautta toteaisi, että tämähän oikeasti toimii. Siitä nytkähtäisi iso vaihde päälle.
Harri näkee tuotteen erinomaisena juuri armeijan tarpeisiin kenttäolosuhteissa. 80 asteen kuumuutta sekä 30 asteen pakkasta kestävä voide on todettu lieventävän kipua ja nopeuttavan haavojen ja palovammojen parantumisprosessia huomattavasti.
Business Vantaan Gateway to USA -hanke saa toimitusjohtajalta kiitosta.
– Varsinkin verkostoitumisesta ja oikeiden kontaktien löytämisestä on suuri apu.
Tulevaisuuden suunnitelmat uuden, isomman kapasiteetin tuotantolaitoksesta vaativat rahoitusta. Sitä varten Harri tekee töitä kotimaisten metsiemme tehotuotteiden kanssa, maailmaa valloittaessaan.
2.5. klo 15 on seuraava infotilaisuus hankkeesta, ilmoittautuminen 27.4. mennessä. Toimi nyt!
Teksti: Eira Isomäki