Urbaani ruoka
Tule kanssamme kehittämään kestävää urbaania ruokaa Vantaalla!

Urbaani ruoka kattaa koko toimintaketjun pellolta pöytään. Toimintasi voi olla esim alkutuotannossa, elintarviketeollisuudessa, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskaupassa tai ravitsemispalveluissa. Edistämme ruoan kestävään tuotantoon liittyviä innovaatioiden kokeiluja yhteiskehittämällä uusia ratkaisuja aidossa toimintaympäristössä yhdessä loppukäyttäjien, kaupungin henkilöstön ja yritysten kanssa.
Vantaan kaupunki on käynnistänyt Urbaanin ruoan klusterisohjelman vuonna 2018. Klusterin tavoitteena on muodostaa Vantaasta Suomen ruokapääkaupunki. Olemme jo tällä hetkellä ruokalogistiikan huippuosaajia laadullisesti ja määrällisesti.
Mitä kokeilualustatoiminta tarjoaa yrityksille ja TKI toimijoille ?
Yritykset ja TKI-toimijat saavat kokeiluista arvokasta tietoa tuotteiden ja palveluiden kehitystyöhön. Kokeilujen tavoitteena on kerätä kokemuksia, oppeja ja tietoa kehittämisen valintojen tueksi ja kehitystyön ohjaamiseksi.
- Missä on suurin potentiaali ja hyödyt?
- Millä ratkaisuilla palvellaan parhaiten asukkaita ja asiakkaita?
- Mitä uusi ratkaisu vaatii kaupungilta ja yhteistyökumppaneilta toimiakseen?
Kokeilut vaihtelevat laajuudeltaan, kestoltaan ja toteutustavoiltaan. Niissä tulee kuitenkin aina tunnistaa mikä on kehittämistarve ja mitä kokeilusta halutaan oppia.
Tarjoamme eri kokoisille ja eri kehitysvaiheessa oleville yrityksille sekä TKI-toimijoille mahdollisuuksia kehittää, kokeilla ja pilotoida älykkäitä ja kestäviä urbaanin ruoan ratkaisuja kaupunkiympäristössä yhdessä kaupungin asiantuntijoiden ja kaupunkilaisten kanssa. Kehitettävissä ratkaisuissa korostuvat erityisesti ruoan kestävä tuotanto sekä ympäristö- ja ilmastotavoitteet.
Urbaanin ruoan kokeiluhaasteet liittyvät meneillä oleviin julkisrahoitteisiin kehittämishankkeisiin eri toimialoilla. Kokeilut voivat olla vastikkeellisia tai vastikkeettomia ja kestoltaan muutamasta päivästä useampaan kuukauteen riippuen hankesuunnitelmasta ja kokeiltavasta ratkaisusta. Voit myös itse ehdottaa kokeilua täällä.
Urbaanin ruokaan liittyvät kehitysympäristöt
Mitä on tulevaisuuden ruoantuotanto? Mahdollisuuksia on kaikenlaisessa ruoantuotannossa, ja kaikkialla ruokajärjestelmissä. Vantaan kaupunki edistää kestävää tulevaisuuden ruokaa mm. kasvatuksen ja oppimisen toimialalla, jolloin ruokaan liittyvät kokeilumahdollisuudet liittyvät esim. laitosruokailuun ja ateriapalvelutoimittajien kanssa tehtävään kehitystyöhön; Palmia ja Vantti.
Myös kaupungin valtava tietomassa, jota hyödynnetään julkisten palvelujen suunnittelussa ja tuotannossa avataan vapaasti ja maksutta hyödynnettäväksi esim. liiketoiminnassa tai tukimuksessa. Tietoa voi käyttää esim. alustatalouden rajapintojen, uusien palveluiden kuin automaationkin ratkaisuissa.
Metropolian Myyrmäen kampus kätkee sisälleen trooppisen vyöhykkeen jossa kasvatetaan ruokaa sisätiloissa ja kehitetään tulevaisuuden viljelykeinoja. Urban Farm labissa etsitään ja kehitetään ratkaisuja urbaaneille viljelyratkaisuille. Myyrmäen kampuksella on ehditty jo tutkia ja kasvattaa useita urbaanin sisäruokatuotannon keinoja, kuten ilmaviljeltyjä perunoita, kerroksittain viljeltyjä yrttejä ja versoja sekä erilaisia sieniä ja sirkkoja.
Myös erilaiset kaupunkiympäristöt ja julkiset tilat tarjoavat mahdollisuuksia kokeilla urbaanin ruoan viljelyä ja ruoantuotantoa. Kokeiluympäristöinä voidaan hyödyntää niin taloyhtiöiden tai julkisrakennusten pihoja, kattoja ja seiniä tai vaikkapa Tikkurilan kirjaston viljelylaatikoita.
Entä mitä muuta? Vain taivas on rajana, siitähän tulevaisuuden ratkaisuissa on kyse. Ehdota kokeilua, klikkaa täältä!
Tutustu Metropolia Ammattikorkeakoulun tarjoamiin testiympäristöihin:
Urban Farm Lab
Urban Farm Lab tarjoaa mahdollisuuden tulla kokeilemaan sisäviljelyyn ja uuteen ruokateknologiaan liittyviä kehitysideoitasi. Me voimme auttaa sinua kokeilemaan kuinka voidaan kasvattaa haluamiasi kasveja ja kasvilajeja säännellyssä ja mitattavissa olevissa ympäristöissä. Voimme auttaa sinua testaamaan tekniikkaa, joka liittyy kasvuympäristön hallintaan ja sen toiminnan mittaamiseen.
Laboratoriot Vantaan Myyrmäen kampuksella
Tarjoamme moninaisia yhteistyöprojekteja yrityksille ja yhteisöille. Käytössämme ovat nykyaikaiset laboratoriotilat Vantaalla Myyrmäen kampuksella, ammattitaitoinen henkilökunta sekä modernit laitteet ja välineet alan tutkimus- ja kehitystoimintaan.
Erityisosaamistamme ovat erilaisten analyysimenetelmien kehitys ja validointi, hygieniamittaukset, mikrobiologiset määritykset sekä DNA- ja proteiinianalytiikka.
Electria Factory
Electria Factory on Metropolian elektroniikan valmistustehdas. Tehdasta pyöritetään ammattilaisten voimin ja se sijaitsee Myyrmäen kampuksella Business Avenuella
Tehtaan prosesseja ovat:
- koneellinen pastanpaino
- komponenttien ladonta
- reflow
- PressFit
- BGA rework ja
- re-balling
Olosuhdelaboratorio
Olosuhdelaboratorioomme voidaan luoda arktiset olosuhteet vuodenajasta riippumatta. Laboratorio mahdollistaa ajoneuvon testaamisen halutunlaisella kuormitussyklillä (WLTC, NEDC…ym) aina -46 asteeseen saakka 4WD-dynamometrillä. Lisäksi tila voidaan lämmittää +60 asteeseen asti. Ajoneuvojen lisäksi laboratoriossa voidaan testata lähes kaikkea, esimerkiksi akkuja, valaisimia, moottoreita
Kenelle ratkaisuja kehitetään?
Kaupunki kehittää ratkaisuja yhdessä yritysten ja TKI toimijoiden kanssa kestävien palvelujen edistämiseksi asukkaille ja asiakkaille. Myös yritysten liiketoiminta kehittyy, kun niiden tuotteiden ja palveluiden tarvelähtöisyys ja laatu paranevat.
Tavoitteena on löytää myös muualle skaalattavia ratkaisuja.
Avoimet haut:
Esimerkkejä kokeiluista
Toinen kattaus -viestintäkokeilu
"Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Toinen Kattaus -kampanjassa ruokavaikuttaja Jyrki Sukula lähtee hävikkivinkkien keruumatkalle, kohteina on ravintolat Savoy, Nokka ja Zilla. Ammattikeittiöissä hävikinhallinta on arkipäivää, taitoa ja perinnettä. Toinen Kattaus -kampanja on osa laajaa ruoan kiertotalouteen keskittyvää 6Aika: Circular Hood Food -hanketta."
Blokgarden ja kaupunkiviljely palveluna
“Kasvualustan kierrätyksen kokeilu ilman hanketta olisi ollut hankalaa, eikä olisi toteutunut. Hankkeen piirissä oleminen on tuonut meille paljon tukea, osaamista, yhteyksiä ja näkyvyyttä.”
Tuomas Ilander, osakas, Blokgarden Oy
Sivusto on tuotettu osana 6Aika Kasvun ekosysteemit, kaupunki kokeilualustana hanketta, jota rahoittaa EU:n Kestävää kasvua ja työtä 2014 – 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma.