Rakennettu ympäristö

Vantaalaisten ja laajemmin myös suomalaisten taidot ja osaaminen vaativat jatkuvaa kehittämistä muuttuvassa toimintaympäristössä. Työelämän murroksessa myös yritysten tarpeet ja toimintatavat ovat muutoksessa.

Tikkurilan juna-asema

Vantaan ratkaisu osaamisen ja kohtaannon haasteisiin on visio vahvasta osaamis-, oppimis- ja innovaatiokeskittymästä. Tikkurilan Jokiniemeen rakentuu vuonna 2026 uniikki ammatillisen koulutuksen superkampus, joka palvelee opiskelijoita, työnhakijoita, työnantajia sekä yrityksiä.

Kampuksella vaalitaan uudistuvaa ammatillista osaamista, luodaan uutta kaupunkikulttuuria ja innovoidaan uusia ratkaisuja jatkuvasti vahvistuvan liiketoimintaympäristön hyväksi. Oppimiskampus vahvistaa Vantaan roolia yhtenä pääkaupunkiseudun kasvumoottoreista.

Tavoitteena on, että kampukselle rakentuu paitsi fyysinen, myös digitaalinen alusta ekosysteemille. Näin voidaan yhteiskehittää muun muassa koulutussisältöjä, koulutusvientiä sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa.

Kampuksen tilaratkaisuissa tavoitellaan älykkyyttä ja innovatiivisia ratkaisuja, joustavuutta ja yhteiskäyttöä. Tämä mahdollistaa sekä tehokkaat että viihtyisät tilat.

Kampusalueesta muodostuu kiinteä osa elävää ja urbaania keskusta-aluetta, jonne on toimivat julkiset liikenneyhteydet. Kampusalueelle rakentuu oppilaitosten, elinvoimaa tukevien julkisten palveluiden, vähittäiskaupan, kulttuuripalveluiden, toimistotilojen ja asumisen monipuolinen kokonaisuus.

Yritysten kanssa halutaan kehittää uudenlaisia innovatiivisia kiinteistö- ja digiratkaisuja ja synnyttää yhteistyöllä uuden ajan Superkampus! Tämä edellyttää kaupungilta myös innovatiivisten hankintaosaamisen edistämistä ja markkinavuoropuhelua.

Mitä kokeilualustatoiminta tarjoaa yrityksille?

Tarjoamme eri kokoisille ja eri kehitysvaiheessa oleville yrityksille sekä TKI-toimijoille mahdollisuuksia kehittää, kokeilla ja pilotoida älykkäitä ja kestäviä ratkaisuja kaupunkiympäristössä yhdessä kaupungin, oppilaitosten, yritysten ja kaupunkilaisten kanssa. Kehitettävissä ratkaisuissa korostuvat erityisesti ruoan kestävä tuotanto sekä ympäristö- ja ilmastotavoitteet.

Yritykset ja TKI-toimijat saavat kokeiluista arvokasta tietoa tuotteiden ja palveluiden kehitystyöhön

Kokeilujen tavoitteena on kerätä kokemuksia, oppeja ja tietoa kehittämisen valintojen tueksi ja kehitystyön ohjaamiseksi. 

  • Missä on suurin potentiaali ja hyödyt? ​
  • Millä ratkaisuilla palvellaan parhaiten asukkaita ja asiakkaita?​
  • Mitä uusi ratkaisu vaatii kaupungilta ja yhteistyökumppaneilta toimiakseen? ​

Kokeilut vaihtelevat laajuudeltaan, kestoltaan ja toteutustavoiltaan. Niissä tulee kuitenkin aina tunnistaa mikä on kehittämistarve ja mitä kokeilusta halutaan oppia.​

Rakennetun ympäristön kokeiluhaasteet liittyvt meneillä oleviin julkisrahoitteisin kehittämishankkeisiin eri toimialoilla. Kokeilut voivat olla vastikkeellisia tai vastikkeettomia ja kestoltaan muutamasta päivästä useampaan kuukauteen riippuen hankesuunnitelmasta ja kokeiltavasta ratkaisusta. Voit myös itse ehdottaa kokeilua täällä.

Rakennettuun ympäristöön liittyvät kehitysympäristöt

Kokeiluympäristönä on erityisesti Tikkurilan Jokiniemeen 2026 valmistuva uuden ajan Oppimiskampus

Kokeilut voivat liittyä esim.

  • Avoimen datan ja digitalisaation ratkaisut Oppimiskampuksen suunnittelussa, rakentamisessa ja ylläpidossa esim. tilojen varaaminen, moderni dokumentointi yli rakentamisen ja kiinteistön elinkaaren.
  • Robotisaatio
  • ”Digitaalinen kaksonen” visualisointien hyödyntäminen
  • Kiinteistöjen käyttöastetta nostavat muuntojoustavat tilaratkaisut
  • Sisäilma
  • Energiatalous ja energiatekniset ratkaisut, älykäs rakennus
  • Kokonaissuunnittelu
  • Jatkuvan oppimisen palvelumallit opiskelijoiden, työnhakijoiden ja yritysten tarpeisiin ja niihin liittyvät digitaaliset ympäristöt
  • Digitaaliset koulutuspolut 

Tutustu Metropolia Ammattikorkeakoulun tarjoamiin testiympäristöihin:

Urban Farm Lab

Urban Farm Lab tarjoaa mahdollisuuden tulla kokeilemaan sisäviljelyyn ja uuteen ruokateknologiaan liittyviä kehitysideoitasi. Me voimme auttaa sinua kokeilemaan kuinka voidaan kasvattaa haluamiasi kasveja ja kasvilajeja säännellyssä ja mitattavissa olevissa ympäristöissä. Voimme auttaa sinua testaamaan tekniikkaa, joka liittyy kasvuympäristön hallintaan ja sen toiminnan mittaamiseen.

Laboratoriot Vantaan Myyrmäen kampuksella

Tarjoamme moninaisia yhteistyöprojekteja yrityksille ja yhteisöille. Käytössämme ovat nykyaikaiset laboratoriotilat Vantaalla Myyrmäen kampuksella, ammattitaitoinen henkilökunta sekä modernit laitteet ja välineet alan tutkimus- ja kehitystoimintaan.

Erityisosaamistamme ovat erilaisten analyysimenetelmien kehitys ja validointi, hygieniamittaukset, mikrobiologiset määritykset sekä DNA- ja proteiinianalytiikka.

Electria Factory

Electria Factory on Metropolian elektroniikan valmistustehdas. Tehdasta pyöritetään ammattilaisten voimin ja se sijaitsee Myyrmäen kampuksella Business Avenuella

Tehtaan prosesseja ovat:

  • koneellinen pastanpaino
  • komponenttien ladonta
  • reflow
  • PressFit
  • BGA rework ja
  • re-balling

Olosuhdelaboratorio

Olosuhdelaboratorioomme voidaan luoda arktiset olosuhteet vuodenajasta riippumatta. Laboratorio mahdollistaa ajoneuvon testaamisen halutunlaisella kuormitussyklillä (WLTC, NEDC…ym) aina -46 asteeseen saakka 4WD-dynamometrillä.  Lisäksi tila voidaan lämmittää +60 asteeseen asti. Ajoneuvojen lisäksi laboratoriossa voidaan testata lähes kaikkea, esimerkiksi akkuja, valaisimia ja moottoreita.

Kenelle ratkaisuja kehitetään?

Rakennetun ympäristön kokeilualustatoiminta tarjoaa mahdollisuuksia erilaisille toimijoille ensireferenssejä hakevista startupeista aina isoihin yrityksiin ja tutkijoihin.

Tavoitteena on löytää myös muualle skaalattavia ratkaisuja.

Avoimet haut

 

Esimerkkejä kokeiluista

EKAT - Energiaviisaat kaupungit 

"Energiaviisaat kaupungit -hankkeen tavoitteina oli nostaa hankkeessa mukana olevat kaupungit kansainvälisiksi esimerkkialueiksi energiatehokkaassa asumisessa, nollaenergiarakentamisessa, monimuotoisen energiajärjestelmän toteuttamisessa, energiatehokkuuden seurannassa ja käyttäjien ohjaamisessa."

Fiksu Kalasatama 

"Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelma ostaa pieniä (1000-8000e) kokeiluja, jotka tuovat innovatiivisia palveluja kaupunkilaisten käyttöön. Nopeilla kokeilujen ajatuksena on edistää hyvien konseptien kehittymistä palveluinnovaatioiksi sekä uudeksi liiketoiminnaksi. Ratkaisuja kokeillaan aidossa kaupunkiympäristössä muutaman kuukauden pituisen jakson ajan. Fiksu Kalasatama -hanke auttaa kokeilujen käynnistämisessä ja käyttäjien tavoittamisessa."

Sivusto on tuotettu osana 6Aika Kasvun ekosysteemit, kaupunki kokeilualustana hanketta, jota rahoittaa EU:n Kestävää kasvua ja työtä 2014 – 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma.

Vantaan logo, 6Aika-logo, Uudenmaan liiton logo, EU vipuvoimaa logo ja EU lippulogo

Lisätietoja

Susanah Aalto

Vantaan kaupunki / elinkeinopalvelut
Projektipäällikkö
040 186 0591 susanah.aalto@vantaa.fi

Avainsanat

HankkeetKehittäminenBusiness VantaaYrittäminen